​Сутра Света три Јерарха :: Semberija INFO ::

 

​Сутра Света три Јерарха


Света три Јерарха имају сваки посебно свој дан празновања у јануару и то: Василије Велики 1. јануар (по црквеном), Григорије Богослов 25. јануар (по црквеном) и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар (по црквеном).  Овај заједнички празник установљен је у 11. вијеку за вријеме цара Алексија Комнина.

Једном наста однекуда расправа у народу око тога, ко је од ове тројице највећи. Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би ријешен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља. Епископ евхаитски Јован (27. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше:,,Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противријечно... нити има међу нама првог ни другог". Још посавјетоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника.

Поводом овога дивног виђења спор се ријеши на тај начин што се одреди 30. јануар/12 фебруар као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним, него и својим највећим националним и школским празником.

Агенције