ВУЈАКЛИЈИН ЛЕКСИКОН - КАПИТАЛНО ДЈЕЛО СРПСКЕ КУЛТУРЕ :: Semberija INFO ::

 

ВУЈАКЛИЈИН ЛЕКСИКОН - КАПИТАЛНО ДЈЕЛО СРПСКЕ КУЛТУРЕ


Foto: archive.org
У издању Београдске књижаре и издавачке куће Геце Кона, на данашњи дан 1936. године, објављен је Лексикон страних речи и израза Милана Вујаклије, дјело значајно за српску културу.

Милан Вујаклија /1891-1955/ похађао је основну школу у Босанској Костајници, а гимназију у Загребу, Сремским Карловцима и Београду.

Матурирао је 1911. године у Првој мушкој гимназији у Београду, а затим уписао Филозофски факултет у Београду (њемачки језик, књижевност и филозофија).

Ратови на просторима Србије прекидају Вујаклијино студирање.

Као добровољац, Милан Вујаклија од 1912. године учествује у балканским ратовима, а затим и у Првом свјетском рату.

У току ратова био је на ратиштима од Београда преко Ниша, Скопља, Приштине, Албаније, Солуна, све до 9. фебруара 1919. године, када је демобилисан. Тек послије рата завршава факултет.

Од октобра 1919. године, почиње његово службовање прво у листу Демократија, а касније ради у Министарству просвјете. Иако је радио као писар, а касније и као савјетник у Министарству просвјете, бавио се писањем и преводима познатих дијела са њемачког језика.

Највеће Вујаклијино ангажовање било је на лексикографији како између два рата тако и послије Другог свјетског рата.

Вујаклија је прикупљање ријечи за Лексикон почео 1925. године, а у периоду од 1934. до 1936. године урадио је његову дефинитивну обраду.

Прво издање било је штампано 1936. године код чувеног издавача Геце Кона. То је био велики догађај за српску лексикографију и културу.

Друго издање је Милан Вујаклија обогатио новим ријечима и изразима и оно је изашло из штампе 1954. године.

Постало је скоро правило да се за значење многих страних ријечи као извор наводи Вујаклијин Лексикон у Србији, Црној Гори и БиХ.

Прва два издања Лексикона много пута су доштампавана и прерађивана. Било је неминовно правити нова издања, са додатком нових ријечи, јер су се у језику стално појављивале и користиле нове стране ријечи и изрази.

Најновије издање Лексикона под називом "Нови Вујаклија" приредио је Драго Ћупић, изашло је 2011. године и добило нове издаваче /"Штампар Макарије" из Београда и "Октоих" из Подгорице/.
 
(СРНА)