Увећава се број посјета Музеју Семберије :: Semberija INFO ::

 

Увећава се број посјета Музеју Семберије


Укупан број посјетилаца Музеју Семберије у 2018. години износио је 5.943 што је за 630 више него у 2017. години. Од 5.943 посјета,  2.904 су биле у овиру колективних посјета.

Музеј Семберије је основан Одлуком СО Бијељина 1970. године. Музеј је финансиран од стране републичког буџета, а од 1998. до данас још увијек се финансира само из буџета Града  Бијељина и једини је музеј у РС који се не финансира из републичког буџета.

Извјесно вријеме  водиле су се  активности у Министарству просвјете и културе да се Музеј Семберије и званично пререгиструје као регионална матична установа (за општине Бијељина, Угљевик, Лопаре, Зворник, Осмаци, Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац и Сребреница).

Установа је општег типа, што значи да његује све основне музејске дисциплине и да има сталне поставке за археологију, етнологију и историју, као и одговарајуће депое ових основних музејских збирки, а  још посједује умјетничку и природњачку колекцију. Музеј посједује и стручну библиотеку, фототеку и хемеротеку, као и канцеларије за административне послове и помоћне послове.

Музеј је дефинисан као непрофитна, стална установа у служби друштва и његовог развоја, отворена за јавност, која набавља, конзервира, истражује, саопштава и излаже у сврхе проучавања, образовања и уживања материјалне и нематеријалне доказе о људима и њиховом окружењу. Дакле, у Музеју Семберије комплексно су заступљене едукативна,  забавна, научна и изложбена компонента, као и у свим музејима општег типа.