Раде Шербеџија о одласку Мире Фурлан: Велика глумица, осјетљива и храбра жена :: Semberija INFO ::

 

Раде Шербеџија о одласку Мире Фурлан: Велика глумица, осјетљива и храбра жена


"Велика глумица и изузетно осјетљива особа," овим ријечима Миру Фурлан описује њен колега, познати глумац Раде Шербеџија. Иза ово двоје глумаца стоји вишедеценијска каријера и лично пријатељство, те искуство рада у дијаспори.

Мира Фурлан преминула је у 66. години живота, 20. јануара 2021. године. Била је једна од најуспјешнијих глумица бивше Југославије, из које је практично побјегла на почетку ратова деведесетих, а након што се отворено успротивила и што је јавно говорила негативно о незаустављивом таласу национализма на свим странама земље која је срљала у пропаст.

Шербеџија наводи да су је ударци из тог времена, са којима се носила, трајно обиљежили.

"Била је сувише осјетљива и тешко излазила на крај са окрутношћу свијета с којим се врло често сусретала. Памтит ћу је изнад свега као једну посебну особу, дивну и храбру жену, која је с једне стране била једна од највећих глумица које смо икада имали, а са друге велики хуманиста, истинољубива и праведна. Била је сувише осјетљива и тешко излазила на крај са окрутношћу свијета с којим се врло често сусретала. Као тако рањива дочекала је и катастрофу 1991. године, када је тај свијет у којем је она живјела и за који је радила, освануо и огрезао у страшним ратовима. Људи су гинули, напуштали своје земље. У том ужасу и сама је била нападнута од неких острашћених националиста у земљи у којој је рођена и гдје је живјела. И побјегла је. Као Ева из Крлежиног 'Вучјака', у сањану Америку да буде што даље од катаклизме којој је присуствовала", наводи Шербеџија.

У серији Едуарда Галића "Путовање у Вучјак", инспирисаној приповетком Мирослава Крлеже, из 1986. године, Мира Фурлан игра улогу бруталне жене у бруталним временима, која претходе још тежим, између два свјетска рата.  И једнако је увјерљива у том остварењу, баш као и улози жена из обичног народа, па и жртви, као што је култна "Лепота порока" Живка Николића, или еманципованих градских жена попут улоге у "У раљама живота" Рајка Грлића.

Њен таленат доминира свим улогама, мада Шербеџија подвлачи:
"То није само таленат. Мира Фурлан је била паметна жена. Јако образована. Била је комплетна умјетничка личност. Знала је писати, бавила се музиком бриљантно је пјевала, свирала је флауту. Имала је многоструке таленте."

По одласку из Југославије, снашла се и на америчком тржишту остварујући двије кључне и популарне улоге у серијама „Вавилон 5“ и „Изгубљени“.

“Поново је радила, поново је успјела направити завидну каријеру, створити свој дом, тамо јој је фамилија и син и муж. Њен супруг, редитељ Горан Гајић, брилијантан режисер и човјек, успио је њој тако болећивој и рањеној бити прави камен ослонац”, рекао је Шербеџија.

Но трагови из времена напуштања домовине су остали. Сјећања на повратак Мире Фурлан у Хрватску, Раде Шербеџија је подијелио са нама:
"Када смо је Ленка (Удовички, редитељка и Шербеџијина супруга) и ја 2002. године звали да дође на Брионе, у Театар Улисес, да одигра Медеју, дошла је, али се бојала сусрета са публиком. Бојала се лоших реакција јер је то већ једном преживјела. Сувише ју је све то коштало, уплашило и ранило. Ипак је дошла и побиједила. Била је бриљантна у једној сјајној представи. Публика ју је дочекала одушевљено, чак није било ни једног лошег коментара од свих оних који су је некада нападали. Ваљда су и они били постиђени чињеницом да је била потпуно неправедно нападнута."

Семберија инфо