Божићни концерт школе Корнелије Станковић одржан у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Божићни концерт школе Корнелије Станковић одржан у Бијељини


БИЈЕЉИНА - Ученици Основне музичке школе "Корнелије Станковић" из Бијељине и Угљевика с Одсјека за клавир и хармонику, те лауреати ове школе на међународним музичким фестивалима, одржали су традиционални Божићни концерт у бијељинском Центру за културу.

Славиша Перић, директор ове образовне установе, рекао је да откад постоји школа има лауреате са бројних такмичења и више од 400 освојених међународних награда.

"У посљедњој школској години, која је због онлине предавања била и најтежа, успјели смо да се појавимо на међународним такмичењима, постигли смо успјехе у Италији, Украјини, Аустралији", рекао је Перић након Божићног концерта одржаног 11. пут, којим су ученици нотама својих инструмената исписали још једну празничну честитку.

Издвојио је успјех десетогодишњег ученика Ђорђа Перића, који је ове године на Свјетском трофеју хармонике, најпрестижнијем такмичењу у којем је учествовало 750 такмичара, успио да освоји високо пето мјесто, те навео да је то велики успјех не само за Бијељину и Републику Српску, него и за цијели регион.

Основна музичка школа "Корнелије Станковић" организатор је и "Акордеон феста" у аустријском граду Грац, као и "Дана хармонике" које одржава у Угљевику, Бијељини и Београду, а постоји већ 13 година и има одјељења у Угљевику, Бијељини и Грацу.

"Школа броји више од 100 ученика узраста од припремног одјељења, те полазнике од шест година, до узраста од 15 година. Неколико ученика прве генерације који су остваривали запаженије резултате данас су на музичким академијама", навео је Перић и додао да су из ове школе поникли квалитетни музичари, а прије свега квалитетни људи.

Десетогодишњи виртуоз хармонике Ђорђе Перић наступао је на Божићном концерту соло, дуо и трио, а навео је да дневно вјежба два сата свирање хармонике, а пред такмичење и више.

"Осим вјежбања и свирања хармонике, дружим се са пријатељима и играм се с њима. Има времена за све", казао је мали виртуоз Перић.

Објаснио је да је најудаљенији град у којем је наступао Фаро у Португалу, а свидио му се и Праг, док му је жеља да посјети Париз.

"Такмичења у прошлој години су одржана у онлине формату и желим да што прије прође ова пандемија да бих могао да идем на такмичења уживо. То је доста забавније и уживам када сам на сцени", закључио је Перић.

​Независне новине