Најзначајнији догађаји у свијету умјетности у 2020. години :: Semberija INFO ::

 

Најзначајнији догађаји у свијету умјетности у 2020. години


БЕОГРАД- У години за нама, за коју се “чини да је трајала много дуже од 12 мјесеци”, било је узбудљивих дешавања и у свијету умјетности, а онлајн часопис Арт Њуз побројао је неке од најважнијих умјетничких догађаја у 2020. години.

У врх тих догађаја овај часопис ставља, цитирајући Мостафа Вазирија, генералног секретаар египатског Врховног савјета за старине, као „највеће открића 2020. године“, када су археолози у новембру открили више од 100 обојених ковчега у некрополи у Сакари, јужно од Каира.

Ковчези, који су пронађени запечаћени и нетакнути, откривени су са погребним маскама, канопским вазама и статуама и највјероватније потичу из касног и птолемејског раздобља Египта (664-30 п. н. е.).

Откриће ће бити подјељено између четири египатска музеја, укључујући Музеј нове административне пријестонице, који би требало да буде отворен у наредним недјељама. Овом открићу претходио је проналазак 59 ковчега мјесец дана раније, а биће их још, према Халеду Ел-Енанију, египатском министру туризма и старина.

У марту, наводи даље Арт Њуз, је из музеја Сингер Ларен у Холандији украдена слика Винсента ван Гога из 1884. године под називом “Жупанијска башта у Нунену”, док је установа била привремено затворена у склопу блокаде због пандемије.

Видео снимци су касније показали да су лопови чекићем провалили кроз стаклена врата музеја. Умјетничко дјело још увијек није пронађено.

Иако ниједна крађа из доба ковида није била толико важна као ова у Сингер Ларену, други музеји суочили су се такође са вандализмом због ослабљене безбједности док су музеји били затворени.

Оснивач и извршни директор Амазона, Џеф Безос, који се наводно може похвалити нето вриједношћу од 188 милијарди долара, ушао је у врх еселона на умјетничком тржишту када је у фебруару објављен као купац слике Еда Руша "Повређивање ријечи радио # 2 " продате за 52,5 милиона долара у аукцијској јући Кристису у новембру 2019. Исте сезоне, Безос је платио 18,5 милиона за слику “Вињета 19” Керија Дзејмса Маршала у Сотебису, чија је почетна цијена била процјењена на 7,5 милиона долара, послије чега је Безосова нето вриједност порасла је за 49 процената са 126 милијарди долара у фебруару 2020.

Арт Њуз подсјећа и да су ре него што је пандемија корона вируса присилила умјетничке институције и сајмове широм Сједињених Држава, Европе, Јужне Америке и других локација на затварања или одлагања, музеји у Кини и Хонг Конгу већ су затворили своја врата за јавност.

У јануару су институције попут Националног умјетничког музеја Кине у Пекингу, Гуангдонг музеја умјетности у Гуангџоуу, Музеја уметности Унион у Вухану, УЧА Центра за савремену умјетност (који има неколико локација широм Кине) и јавни музеји у Хонг Конгу затворени како би се ублажило ширење ковид-19. Ова рана затварања наговијестила су продужени поремећај функционисања који се дубоко осјетио у Кини - и много даље - у наредним мјесецима.

Након отказивања продаје уживо, отпуштања и финансијског пада у врхунским аукцијским кућама, Кристис и Сотебис били су присиљени да брзо преконфигуришу своје традиционалне аукције, а резултат је била нека врста блокбастер аукције: вечерње продаје у више категорија које се преносе уживо, комбинујући надметање из више градова, са десетинама хиљада гледалаца широм свијета. Сотебис је први тестирао нови формат са петосатном вечерњом распродајом 29. јуна.

Годину која је на измаку обележила су и рушење, уклањање и реконтекстуализација споменика, па су тако, наводи часопис, усред светских демонстрација против полицијске бруталности и расизма, рушени и споменици наводно расистичким историјским личностима у градовима од Шарлотсвила у Вирџинији до Јоханесбурга у Јужној Африци.

У неким градовима су званичници сами склањали споменике, а у другим случајевима, демонстранти су узели ствар у своје руке и скрнавили и рушили споменике.

У Бристолу, у Енглеској, демонстранти су срушили споменик Едварду Колстону, трговцу и трговцу робљем из 17. века, на крају га бацивши у оближњу реку Авон, одакле су га касније извадиле локалне власти.

Као један од догађаја који је у свету уметности обележио 2020. Арт Њуз наводи идеју британског архитекте Дејвид Ађаје за нови музеј у Бенин Ситију у Нигерији.

Иако је још увек у фази предлога, Едо музеј западноафричке уметности могао би постати и више него пригодан дом за бенинску бронзу и друге предмете опљачкане или премештене широм света сумњивим средствима.

Када су планови постали јавни у новембру, Ађаје је за Њујорк Тајмс рекао да замишља музеј као дом „ренесансе афричке културе“, додајући да он „прво мора бити за заједницу, а затим међнародна атракција“, преноси Арт Њуз.

Танјуг / Глас Српске