Књижевни клуб Јован Дучић: Необична година за књижевне ствараоце :: Semberija INFO ::

 

Књижевни клуб Јован Дучић: Необична година за књижевне ствараоце


Упркос пандемији вируса корона, Књижевни клуб “Јован Дучић”, који је у овој години обиљежио осамнаест година рада и постојања, успјешно завршава ову календарску годину, каже предсједник клуба, пјесникиња Радмила Ђокић.

“Организовањем књижевне вечери, вечерас, 30. децембра, у просторијама Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета” у Бијељини на симболичан начин завршавамо ову годину, у којој када смо обиљежили и пунољетство клуба, осамнаест година рада и постојања. Ово је, по много чему, због пандемије вируса корона, била необична година, без публике на књижевним вечерима, без дружења и аплауза на које су пјесници навикли. На крају године, на овој књижевној вечери, поменућемо и наше драге пјеснике, писце и ствараоце који више нису међу нама. Наша је обавеза да их не заборавимо и сваке године смо организовали једно књижевно вече и том приликом смо читали њихове стихове”.

Радмила Ђокић је подсјетила  да је у протеклих осамнаест година Књижевни клуб “Јован Дучић” остао без Новице Зековића, Валентина Ракића, Добрашина Бриновића, Ковиљке Бојичић, Слађане Шекеровић, Милице Фејеш, Десанке Бојић, Слободана Петровића, Драге Куђића, Борисава Гаврића и Цвијетина Пејчића.

“У нашем клубу тренутно активно дјелују двадесет и два пјесника и ствараоца. У протеклих осамнаест година чланови клуба су имали 240 наступа широм Републике Српске, Србије, Црне Горе, Словеније, Аустрије И Румуније. Организовано је 77 промоција нових књига. У Народној библиотеци “Филип Вишњић” организована су до сада 42 пјесничка наступа. Први пут вечерас наступамо без публике, али смо, да и то истакнемо,  укупно организовали 360 наступа Књижевног клуба “Јован Дучић” за осамнаест година рада и постојања”, истиче Радмила Ђокић, подсјећајући да је поезија Борислава Гаврића, првог предсједника клуба,  заступљена и у школским читанкама.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић