Филм Марте Попиводе на фестивалу у Ротердаму :: Semberija INFO ::

 

Филм Марте Попиводе на фестивалу у Ротердаму


Из филма “Пејзажи отпора” (Фото: принтскрин)
Нови дугометражни документарни филм Марте Попиводе, “Пејзажи отпора” премијерно ће бити приказан у главном  такмичарском програму 50. интернационалног филмског фестивала у Ротердаму који ће бити одржан уживо и онлајн од 1. до 7. фебруара 2021. године. Главни такмичарски програм открива и подржава иновативне ауторе у успону, чији радови помијерају границе филма. Селекција обухвата 16 филмова из цијелог свијета.

Филм „Пејзажи отпора“ биљлежи путовање кроз сјећања једне од првих партизанки у Србији - Соње (97), која је била и међу вођама покрета отпора у Аушвицу.

,, Док Соња прича, путујемо кроз пејзаже њене револуционарне младости (шуме и планине Србије и блатњави терен Аушвица, забиљежени онако како изгледају данас), као и кроз њен мали стан у центру Београду, гдје живи с мужем и мачком. Соња је у стању да прича о догађајима из прошлости без „накнадне памети“, чиме нас директно преноси у специфичну атмосферу и начин размишљања, који су изњедрили антифашистички отпор у Југославији. Пуштамо њену причу да путује кроз вријеме, ка новим генерацијама, сугеришући да је увијек могуће мислити и вршити отпор“, каже ауторка филма.

Протагонисти филма су Софија Соња Вујановић (Станишић), Иво Вујановић и Иванка Максовић. Сценарио и режију филма потписује Марта Попивода, на сценарију и драматургији радила је Ана Вујановић, директор фотографије је Иван Марковић, монтажерка Јелена Максимовић, дизајнер звука Јаков Мунижаба, док је микс звука урадио Симон Апостолоу.

Продуценти „Пејзажа отпора“ су Марта Попивода и Драгана Јововић испред продуцентске куће „Теорија на дјелу“ из Србије, као и Јасмина Сијерчић испред куће “Боцалупо Филмс“ из Француске.

Марта Попивода, филмска редитељка и видео умјетница, која живи на релацији Београд - Берлин, у свом раду истражује тензије између сјећања и историје, колективних и индивидуалних тијела, као и идеологије и свакодневног живота, са посебним фокусом на антифашистичке и феминистичке потенцијале југословенског социјалистичког пројекта. У свом умјетничком стваралаштву и истраживању она његује колективне праксе, и дуги низ година је била члланица колектива ,,Теорија која хода“. Попиводин први дугометражни документарац, “Југославија, како је идеологија покретала наше колективно тијело“ имао је премијеру на 63. Берлиналу, а затим је приказан на бројним међународним и домаћим филмским фестивалима.

Семберија инфо