НА ДАНАШЊИ ДАН УМРО ЧАРЛИ ЧАПЛИН - СИМБОЛ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

НА ДАНАШЊИ ДАН УМРО ЧАРЛИ ЧАПЛИН - СИМБОЛ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ


Икона филмске умјетности, један од највећих режисера и глумаца Чарли Чаплин, незаборавни тужни и урнебесно смијешни скитница Холивуда, умро је на данашњи дан 1977. године.
 
Чаплин је у САД отишао 1910. године и почео каријеру у филмским бурлескама, али се брзо осамосталио и стекао свјетску славу оригиналним ликом сентименталног кловна - скитнице.
 
Његов изворни хуманизам, изграђен у вријеме тешке младости и изражен у лику доброћудне скитнице Чарлија, учинио је да свима постане јасна снага филмског говора и његова моћ у афирмацији универзалних људских вриједности.
 
Мада никад није проповиједао радикализам било којег облика, Чаплинов филмски опус био је довољан разлог да га годинама прогони шеф ФБИ-ја Едгар Хувер, а, у вријеме антикомунистичке хистерије у САД, Чарли је постао жртва америчког републиканског сенатора Џозефа Макартија, па је 1952. године емигрирао у Швајцарску, гдје је и умро.

Када је Чаплин упознао научника Алберта Ајнштајна, Чарли му је рекао: "Људи мени аплаудирају јер ме разумију, а теби јер те не разумију".
 
Амерички продуцети тог доба тврдили су да је Чаплин био инспирација Волту Дизнију приликом осмишљавања лика Микија Мауса.
 
Британски премијер Винстон Черчил и Чаплин били су веома добри пријатељи.
 
Чарли Чаплин био је мајстор смијеха и суза, понекад и једног и другог у исто вријеме. Штап и шешир његовог чувеног скитнице један су од заштитних знакова и симобла филмске умјетности.
 
Чарли Чаплин снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. године додијељен му је "Оскар" за животно дјело.
 
Неки од његових филмова су: "Идила у пољу", "Пасји живот", "Мирна улица", "Ходочасник", "Дјечак", "Потјера за златом", "Циркус", "Свјетлости велеграда", "Модерна времена", "Велики диктатор", "Господин Верду", "Један краљ у Њујорку", "Свјетлости позорнице" и "Грофица из Хонг Конга".
 
"Велики диктатор" представља мрачну сатиру о нацистичком вођи Адолфу Хитлеру која је доспјела и до самог Берлина. Хитлер је покушао да одгледа филм до краја, али је бијесан напустио пројекцију.
 
Чарли Чаплин је симбол филма 20. вијека и кинематографије уопште.

Semberija info