Изложба фотографија - Живе смо, Корнелије Зухан :: Semberija INFO ::

 

Изложба фотографија - Живе смо, Корнелије Зухан


Изложба фотографија ,,Живе смо“ , њемачке ауторице Корнелије Зухан, отворена је у Хотелу ,,Дрина“. Овај фото-документарни израз на најсликовитији начин представља побједу жена над проблемима и траумама које су их током рата, али и у постратним временима задесиле. 

Изложба ,,Живе смо“- Снови жена у БиХ и тежак пут до њиховог остварења говори о сновима 11 жена које су преживјеле рат у бившој Југославији од 1992. до 1995. године. 

Жене с фотографија су уједно кориснице програма Удружења ,,Снага жене“ из Тузле, а у чијој организацији је, у сарадњи са Фондацијом ,,Лара“, изложба постављена у Бијељини. Предсједница Удружења ,,Снага жене“ прим. др Бранка Антић Штаубер истакла је како је ријеч о женама које су у рату преживјеле логор, а у логору различите врсте насиља. 


 
,,Кроз ову фото-документарну изложбу покушавамо да покажемо да су жене без обзира на ратна страдања, трауме и насиље које су преживјеле, добром рехабилитацијом пронашле свој пут. Пут је њихов живот. Оне су показале изузетну снагу, вољу и храброст да се суоче са стварношћу и догађајима, али и траумом коју су преживјеле и да данас отворено говоре о томе“, каже прим. др Бранка Антић Штаубер.

Бијељина је осми град у ком се излаже ова изложба која свједочи о женској храбрости, вољи и упорности да се, и поред злостављања, малтретирања, ратних страхота и дискриминисаног друштвеног положаја, жене уздигну и изборе за своје мјесто у Босни и Херцеговини.

,,Њихов пут рехабилитације је јако дуг и врло тежак. Хтјели смо кроз ово показати снове тих жена и да без обзира на оно што им се догодило, без обзира гдје су биле, оне имају снове о својој прошлости, али и о својој будућности“, наглашава Бранка Антић Штаубер.

Истакла је како су свих 11 жена кориснице услуга које пружа Удружење ,,Снага жене“, а ријеч је о пружању психосоцијалне, медицинске и правне подршке. Навела је како пружају специфичан модел рехабилитације који се односи на радно окупацијску терапију односно хортикултуралну терапију.

Према њеним ријечима, земља се показала као јако добар и љековит медиј који даје снагу и било је важно вратити те жене на почетну позицију што су успјеле кроз тај рад и терапије.

Иначе, фото изложба заједнички је рад са њемачком фотографкињом Корнелијом Зухан која је уједно и директорица њемачке невладине организације ,,Виве Жене“ из Дортмунда.

,,Већ 20 година Удружење ,,Снага жене“ из Тузле и ,,Виве Жене“ из Дортмунда заједнички раде и развијају различите програме како би подржали жене у БиХ и пратили процес оздрављења различитих траума“, наводи Бранка Антић Штаубер.

​Семберија инфо