Бискуп Комарица: Божић прославити у миру и размишљању о вјери у Бога :: Semberija INFO ::

 

Бискуп Комарица: Божић прославити у миру и размишљању о вјери у Бога


Бискуп бањалучки Фрањо Комарица честитао је Божић свим хришћанима који га прослављају по новом и старом календару и истакао да се овај најрадоснији празник слави као ниједан раније - у условима проузрокованим пандемијом вируса корона, због чега га треба обиљежити мирније и интензивније.

„Она /пандемија/ нам је наметнула бројна физичка органичења, проузроковала не мале душевне тјескобе и немире и унијела у многе од нас свакодневну бојазан од тешких облика болести, па и од саме смрти“, рекао је Комарица у Бањалуци.

Комарица је рекао да је од пандемије вируса корона далеко опаснија и погубнија "духовна пандемија" која чини земаљски живот човјека растрганијим, незадовољнијим и несрећнијим, а да је најдјелотворнија "вакцина" за ту врсту пандемије "утјеловљена Божија вјечна љубав", коју сваки човјек треба да посједује.

Он је навео да се предстојећи празник Божић треба прославити опуштеније, мирније и интензивније, те да присилно дистанцирање, које је наметнула пандемија, треба искористити да се размисли какав је сваки човјек био према себи, какви су људи били једни према другима, зашто је човјечанство све то снашло, како се подноси криза пандемије и каква је вјера у Бога.

Комарица је изразио наду да ће свима који нису одустали од повратка бити омогућен одржив повратак, као и да ће бити пронађено рјешење за дио имовине Католичке цркве у непосредној близини самостана Траписти код Бањалуке.

Због пандемије вируса корона ове године је изостало излагање јаслица - рељефа који приказује рођење Христово у Витлејемској пећини, у дворишту бискупије, као и служење мисе поноћке, на прелазу са 24. на 25. децембар, док је присуство вјерника на осталим службама одређено прописаним епидемиолошким мјерама.

Срна / Независне