Фестивал у Бијељини затворен представом Наши дани, Народног позоришта Српске :: Semberija INFO ::

 

Фестивал у Бијељини затворен представом Наши дани, Народног позоришта Српске


БИЈЕЉИНА - Позоришни фестивал “Дани комедије” у Бијељини затворен је синоћ представом “Наши дани” у извођењу Народног позоришта Републике Српске, а глумци и организатори манифестације указали су на значај очувања позоришне игре и културе у тешко вријеме епидемије вируса корона.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић рекао је новинарима да ова представа у режији Југа Радивојевића, по тексту Жељка Стјепановића, говори о друштвеним проблемима на сатиричан начин и истакао да њихов велики глумачки ансамбл, упркос тешкоћама изазваним епидемиолошком ситуацијом, радо и често учествује на фестивалима и ужива у реакцијама публике, ма колико је било у сали.


“Гостовали смо током године на фестивалима и у Требињу, Брчком и Јајцу, јубилеј од 90 година постојања Народног позоришта прославили смо премијером представе жЗлатно добаж, одиграли смо премијеру представе жДервиш и смртж и настављамо да, упркос тешким условима за позориште, одржавамо четири премијере годишње”, рекао је Ђорђевић на конференцији за медије уочи представе.

Глумац Љубиша Савановић честитао је Центру за културу “Семберија” на организацији позоришног фестивала у Бијељини у условима епидемије вируса корона и рекао да је велики подвиг за било који град да се сачувају манифестације из области културе.

“У нашој представи говоримо о аномалијама у друштву које доводе до тога да народ одлази док се свађамо око глупости и да нас ускоро неће бити, ако се не дозовемо памети, а ми се ове представе будемо сјећали по томе што је некада било и више није”, рекао је Савановић.

Глумица Миљка Брђанин рекла је новинарима да су у позоришту срећни док играју представе и пред ограниченим бројем публике, јер је то начин да позориште и култура опстану у тешком времену и изразила наду да ће наредна година бити боља за културу и за све у животу.

Према њеним ријечима, представа “Наши дани” добро је примљена код публике и већ је добила бројне награде.

Директор бијељинског Центра за културу Слађана Лекић навела је да су током фестивала одигране четири од пет најављених позоришних представа, једна је отказана због епидемиолошке ситуације, а трочлани стручни жири додијелиће награде за најбољу представу, најбољу женску и мушку улогу.

Према њеним ријечима, организација овогодишњих “Дана комедије” коштала је 25.000 КМ, од чега је трећина трошкова покривена продајом улазница, а остала средства за одржавање манифестације обезбиједили су Министартсво просвјете и културе Републике Српске и Град Бијељина.

“Жељели смо и успјели у томе да култура живи и да се сачува у тешко вријеме због епидемије вируса корона”, оцијенила је Лекићева.

Срна / Глас Српске