ДАНАС СВЕТИ ВРАЧИ :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС СВЕТИ ВРАЧИ


Српска православна црква данас молитвено обиљежава празник посвећен светим љекарима Козми и Дамјану, који се у народу називају Свети Врачи.

Козма и Дамјан остали су упамћени као свети љекари који нису наплаћивали своје услуге, те се зато називају и Бесребреницима.

Свети Козма и Дамјан били су љекари и, како хришћани вјерују, чудотворци. Ови светитељи били су рођена браћа, родом из Рима. Као дјеца су крштени и у хришћанском духу васпитани. У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лијече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су захтијевали од болесника да вјерују у Исуса Христа.

Због тога што су се прочули о својим исцјељењима позавидио им је на слави неки сујетни љекар, а некадашњи учитељ њихов, и под изговором да беру љековите траве извео их у планину и побио камењем. Ови светитељи убијени су 284. године.

Многе болнице носе име Свете браће Козме и Дамјана, а многи храмови, широм православног свијета, посвећени су управо њима - Светима Козми и Дамјану.

​(РТРС)