СЈЕЋАЊЕ НА КЊИЖЕВНОГ ВЕЛИКАНА – ГОДИШЊИЦА СМРТИ ДАНИЛА КИША :: Semberija INFO ::

 

СЈЕЋАЊЕ НА КЊИЖЕВНОГ ВЕЛИКАНА – ГОДИШЊИЦА СМРТИ ДАНИЛА КИША


Данас се навршава 31 година од када је у Паризу преминуо књижевник Данило Киш. Био је дописни члан Српске академије наука и уметности и један је од најпревођенијих писаца и до данас је инспирација другим књижевницима.
Био је вишеструки кандидат за Нобелову награду. Нека свједочења кажу да је те 1989. године имао озбиљне шансе, само да је поживио мало дуже, јер – Нобел се не додјељује постхумно.

Салман Ружди уврстио је Данила Киша међу 10 највећих свјетских писаца друге половине 20. вијека.

Испуњен бројним наградама и тешким оспоравањима, животни пут водио је Киша од родне Суботице, широм некадашње Југославије, до Француске.

Његов отац, мађарски Јеврејин, страдао је у Аушвицу, а он се са мајком Црногорком и сестром, из Новог Сада преселио на Цетиње. Ту је живио до завршетка гимназије.

Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, као први студент на катедри за општу књижевност.
Прве радове објавио је са 18 година, а први роман Псалм 44 са 20 година. Почетком шездесетих обрео се у Француској гдје је радио као лектор за српскохрватски језик на Универзитетима у Стразбуру, Бордоу и Лилу. Одатле потиче и његово прво значајније прозно дјело Башта, пепео, затим Рани јади и бројни преводи. Бавио се и филмским серијама.

Библијске легенде и теме из стварности која га окружује биле су база његових прича. Његова књига Гробница за Бориса Давидовича објављена је 1976. године и била је предмет критика, наводно због плагијата и коришћења борхесовског метода у писању. Напади су трајали мјесецима. Послије неколико полемика, наредне године, написао је Час анатомије. Истовремено је за оспоравано дјело добио награду „Иван Горан Ковачић“.
 
Данило Киш је у Београду живио на Савском венцу и на Вождовцу. Последњих десет година живота провео је у Француској, гдје је одликован за цјелокупно животно дјело. Био је у заједници са Паскал Делпеш, која се латила великог посла: превода његових дјела на француски језик. Професионални пут довео ју је и до Београда, гдје је прије десет година обављала функцију директора Француског института.