ЦВИЈАНОВИЋ ОТВОРИЛА "ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ" (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

ЦВИЈАНОВИЋ ОТВОРИЛА "ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ" (ФОТО)


Foto: RTRS

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је 101. "Шантићеве вечери поезије" у Мостару.

Цвијановић је на отварању поручила да је вечерас у Мостару првенствено да би дала подршку организаторима да се истраје у тешким временима и да се одржи традиција и сјећање на великог пјесника.

"Шантићеве вечери поезије", 101. по реду, организују Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво "Гусле".

Вршилац дужности предсједника мостарског одбора "Просвјете" Сања Бјелица Шаговновић рекла је да су се одлучили да одрже ову манифестацију упркос пандемији и сложеној ситуацији.

- Шантићеве вечери су се одржавале и у пуно тежим временима и сложенијим околностима. Ова манифестација одавно је изашла из оквира поетских вечери и постале су препознатљива манифестација, не само у Мостару већ и у региону - рекла је Шаговновићева.

Она је појаснила је да "Просвјета", прије свега кроз "Шантићеве вечери поезије", чува сјећање на великог пјесника, српску културу, језик и традицију, али да се ради и на томе да ова манифестација буде мјесто сусрета, сарадње, љубави.
 

Игуман манастира Житомислићи Данило Павловић је у обраћању присутнима у име Епархије захумско-херцеговаке нагласио да су ове "Шантићеве вечери поезије" у знаку Немањића и да сви који користе префикс српски треба да имају на уму све што су Немањићи и Свети Сава оставили у аманет српском народу.

Позвао је на обнову јединства и српске позиције, али и на обнову свега за што се способно да се обнови.

Дарко Јука, представник Владе Херцеговачко-неретванског кантона, рекао је да је кантонална Влада била и да ће бити подршка при организовању "Шантићевих вечери поезије".

О значају ове манифестације и Шантића је рекао да је Шантић једно од највећих имена које је ходило улицама Мостара.

На манифестацији су били министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, представници Србије, херцеговачких општина и многи други гости.

На отварању је представљена изложба под називом "Немањићи-рађање краљевине" и музичко-поетски програм `Немањићи и Шантић`.

Ријеч је о изложби костима који су рађени за истоимену серију коју је снимао РТС поводом 800 година српског краљевства и 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Присутни су уживали и у Шантићевој поезији и музичком програму. "Шантићеве вечери поезије" трају до недјеље 18. октобра.
 
(СРНА)