Дан учитеља: На првој линији образовања :: Semberija INFO ::

 

Дан учитеља: На првој линији образовања


Свјетски дан учитеља обиљежава се сваке године, 5. октобра, у више од сто земаља свијета, па тако и у Републици Српској и Федерацији БиХ. Овај прогласио је УНЕСКО 1994. године у спомен на исти датум 1966. године када је потписана Препорука о статусу учитеља. 

Циљ Свјетског дана учитеља је изнаћи подршку за наставнике како би се осигурало да ће учитељи и даље испуњавати потребе будућих генерација, те подићи образовање на ниво друштвене важности и извући учитеље из полуанонимности и дати им друштвену важност коју заслужују.

Образовна интернационала, свјетска федерација синдиката стручњака у образовању са сједиштем у Бриселу, чврсто вјерује да Свјетски дан учитеља треба бити међународно признат и обиљежавати се у цијелом свијету. Напори Образовне интернационале и њене 401 чланице допринијели су међународном признању и обиљежавању тог дана широм свијета.

Морамо признати, да специфичан задатак и улогу имају образовни радници у вријеме короне, јер васпитавају и образују малишане у сасвим другачијим условима, него што су чинили прије.

И њима и свим ђацима свијета зажелимо успјешан рад.