ФЕДИС: СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ 2 НАЈБОЉА СЕРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ФЕДИС: СЕНКЕ НАД БАЛКАНОМ 2 НАЈБОЉА СЕРИЈА


Foto: RAS Srbija
Играна серија "Сенке над Балканом 2" освојила је Златну антену за најбољу у сезони 2019/2020. на свечаној церемонији Фестивала драма и серија - Федис у Београду.

Драган Бјелогрлић однио је побједу и за најбољу главну мушку улогу у серији "Тајкун", али се није појавио на свечаности да прими награду "Љубиша Самарџић".

Глумица Нада Шаргин је добила признање "Милена Дравић" за најбољу главну женску улогу у мини-серији о случајевима крађе беба "Калуп".

- Веома сам захвална Вуку Ршумовићу који ми је додијелио ову тешку, али захвалну улогу, као и продуцентима који су одабрали да раде овако важну тему и у играном програму и посвећујем улогу свим женама које мисле, осјећају, сумњају или знају да им се овако нешто догодило - изјавила је Нада Шаргин.

Редитељ и сценариста Горан Марковић освојио је Златну антену за најбољу режију мини-серије "Делиријум тременс", настале према његовом позоришном комаду који се дуго играо на сцени Београдског драмског позоришта, са покојним Предрагом Ејдусом у главној улози.

- Оно што је посебно занимљиво је да посљедњих година ТВ серије полако заузимају мјесто у кинематографији, све су озбиљније у продукционом и умјетничком смислу, и понекад је заиста велико задовољство када можете нешто да продужите на десет наставака, а не да се борите за сваку секунду да уђе у тих сат и по филма - навео је Марковић.
За ову серију је и Сузана Глигоријевић освојила награду за најбољи костим.

Најбољу женску епизодну улогу остварила је Весна Тривалић у "Сенкама над Балканом 2", те је награђена громогласним аплаузом. "Сенке" су освојиле и Антену за најбољу музику, а лауреат Мањифико се јавио путем видео-поруке из Словеније.

Златна антена за цјелокупан опус у ТВ драмама и серијама отишла је у руке Светлани Цеци Бојковић, која је у својој богатој каријери остварила више од 120 улога на малом и великом екрану, не рачунајући позоришне улоге, радио-драме...

- Вјероватно не бих престајала да се захваљујем свима ако бих сада кренула, јер цио мој срачунати биланс улога је остварен кроз протекле 52 године - изјавила је Цеца Бојковић и добила огроман аплауз у сали.

Глумац Иван Ђорђевић Џуди освојио је награду за најбољу епизодну мушку улогу за ролу у серији "Тајкун". За рад на овој серији награђен је и Радан Поповић, као најбољи директор фотографије.

Златну антену за глумачко откровење године добио је Филип Ђурић за улогу у серији "Група", која је освојила Златне антене и за најбољи оригинални сценарио и за најбољу монтажу (Ареф Зааби).

"Јужни ветар" освојио је награду за најгледанију серију, док су за најбољи глумачки пар проглашени Лука Рацо и Оља Левић за теленовелу "Игра судбине", а за најпопуларнију ТВ серију из региона проглашена је "Друго име љубави" ТВ Нове из Хрватске.
 
(Агенција)