ШИШКИН И ПЕРИЋ НА ПРИЈЕМУ КОД ЕПИСКОПА ФОТИЈА :: Semberija INFO ::

 

ШИШКИН И ПЕРИЋ НА ПРИЈЕМУ КОД ЕПИСКОПА ФОТИЈА


Најпризнатији свјетски концертни извођач академске хармонике Јуриј Шишкин из Русије изјавио је након данашњег пријема код Нјеговог проесвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија да овакви сусрети мијењају живот ка бољем.

"Овај сусрет је за мене велики знак да треба још више да се усавршавам и да уз помоћ музике помажем људима да буду срећнији", рекао је Шишкин, који је учествовао на 12. Међународном фестивалу "Дани хармонике".



Пријему у епархијском сједишту у Бијељини присуствовали су и начелник Угљевика Василије Перић и директор Музичке школе "Корнелије Станковић" Славиша Перић, који је организатор Међународног фестивала "Дани хармонике".

Епископ Фотије је након пријем изразио задовољство што је угостио великог умјетника, посебно јер долази из Русије која је, како је истакао, братска по вјери Србији и Републици Српској.

"Разговарали смо о руском манастиру Светог Александра Невског у Угљевику који су подигли руски војници док су боравили у мировној мисији, светињи која је мјесто српско-руског пријатељства, и уопште о нашем заједништву", рекао је владика новинарима.

Владика је Шишкину поклонио икону Пресвете Богородице.



Начелник Угљевик Василије Перић захвалио је епископу Фотију јер је данашњим пријемом подржао Фестивал "Дани хармонике", као и све духовне и културне активности на подручју ове општине.

"Радосни смо што се, упркос пандемији вируса корона, Фестивал одржао и ове године и што је Угљевик угостио умјетника Јурија Шишкина", рекао је Перић.

Он је додао да је сарадња са руским умјетником плодотворна.

"Много тога је до сада учињено на развоју фестивала, а Угљевик и Република Српска постали су по њему препознатљиви у свијету", каже Перић.

Фестивал хармонике завршен је синоћ у Бијељини концертом на којем је наступио Шишкин и ученици Основне музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика, добитници бројних свјетских признања.

Концертни дио Међународног фестивала "Дани хармонике" ове године почео је 25. септембра и одржан је у Угљевику и Бијељини. Такмичарски дио Фестивала одржан је од 1. до 4. јула онлајн због пандемије вируса корона.

"Дани хармонике" уцртани су на европској мапи културних догађаја, па су Угљевик и Република Српска препознатљиви када је у питању академска музика на хармоници.

Покровитељ фестивала је предсједник Републике Српске, а оганизатори Музичка школа "Корнелије Станковић" из Угљевика и Удружење умјетника "Артист".

Општина Угљевик