Филм Земља номада добио Златног лава на фестивалу у Венецији :: Semberija INFO ::

 

Филм Земља номада добио Златног лава на фестивалу у Венецији


Филм "Земља номада" (Nomadland) америчке режисерке Клои Жао освојио је награду Златни лав за најбољи филм на фестивалу у Венецији.

Заснован на социолошкој књизи Џесике Брудер из 2017. године, филм приказује живот старије жене која услед економске кризе из 2008. године напушта град и креће на пут, истражујући живот изван конвенционалног друштва као "модерни номад". Њен лик у филму тумачи Френсис Мекдорманд.



У церемонију додјеле награда, Жао и Мекдорманд су се укључиле путем видео везе, пошто су ограничења путовања због епидемије корона вируса спријечила многе холивудске звијезде да дођу у Венецију.

Јапанац Кијоши Куросава овојио је Сребрног лава за режију, за филм "Жена шпијуна", док је Велика награда жирија отишла Мексиканцу Мичелу Франку за његову дистопијску драму "Нови поредак".

Награду за најбољег главног глумца добио је Италијан Пјерфранческо Фабино за улогу у драми "Наш отац", која прати одрастање дјечака у Риму 70-их година прошлог вијека, након што су љевичарски терористи извели неуспјели атентат на његовог оца.

Британска глумица Ванеса Кирби добила је награду за најбољу главну глумицу, за улогу у филму "Дјелови жене", драми о емоционалним тешкоћама пара послије смрти њихове бебе током порођаја код куће.

Специјалну награду жирија добила је руска историјска драма "Драги другови", о масакру над ненаоружаним демонстрантима у Новочекарску који су 1962. починили совјетска војска и званичници тајне полиције КГБ.

Награда за најбољи сценарио припала је Чајтањи Тамханеу који је и режирао филм "Ученик", о Индијцу који је живот посветио тежњи да постане пјевач класичне музике.

Агенције