“Промовишу Угљевик и Српску”: Интеграционо удружење “Семберија и Мајевица” у Аустрији обиљежило значајан јубилеј :: Semberija INFO ::

 

“Промовишу Угљевик и Српску”: Интеграционо удружење “Семберија и Мајевица” у Аустрији обиљежило значајан јубилеј


Интеграционо удружење “Семберија и Мајевица” из Пресбаума (Аустрија) синоћ је културно-умјетничким програмом обиљежило јубиларних десет година постојања и рада под слоганом “Заиграј, запјевај, традицију и обичаје сачувај”.

Предсједник овог завичајног удружења Жико Петровић рекао је да је њихов основни циљ очување вјере, традиције и културе српског народа а посебно окупљање младих људи око ових идеја.

- Трудимо се од самог оснивања да млади људи његују наше српске обичаје, да не забораве одакле је њихово поријекло а сада се види, са ове временске дистанце да смо успјели у тој намјери јер више од 200 младих људи су на концерту приказали игре и пјесме из наших дивних српских крајева на обиљежавању нама значајног јубилеја, - рекао је Петровић.

Он је додао да ово удружење броји више од 300 чланова од којих њих 100, од намјањих па до ветерана играју у фолклорном друштву.



Начелник Угљевика Василије Перић присустовао је синоћњем концерту и изразио задовољство јер је од самог оснивања удружења присутан и што општина Угљевик на најбољи могући начин даје подршку дијаспори подмајевичког краја.

Перић је честитавши им јубилеј нагласио да је удружење “Семберија и Мајевица” најбољи промотер Угљевика и других општина а изнад свега Републике Српске.

- Захвалан сам свим овим људима на очувању идентитета српског народа. Они чувају нашу вјеру и културу кроз лијепе фолклорне игре и пјесме, његујући традицију и обичаје нашег Угљевика и Републике Српске, - рекао је Перић, коме је удружење уручило захвалницу за подршку током свих година од како постоје.

Перић је заједно са предсједником Скупштине општине Угљевик Зораном Лазићем удружењу уручио слику  која носи назив “Угљевиковање” настале на Ликовној колонији “Угљевик”.

Концерту је присуствовао и шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Он је истакао да су српска удружења у дијаспори споне и мјеста која окупљају Србе који чувају традицију и културу.

- Наш српски народ који живи овдје дуги низ деценија је веома добро интегрисан. Срби су познати да су вриједни и часни, - навео је Филиповић и додао да је Српска православна црква најважнија када је у питању очување вјере и идентитета српског народа.

Амбасадор БиХ при ОСЦЕ-у, УН и другим међународним организацијама Синиша Бенцун каже да је дијаспора изузетно добро организована те да је спремна да помогне отаџбини на различите начине кроз инвестиције.

- Дипломате су спона између дијаспоре и Републике Српске и БиХ да би та веза била што интензивнија, - рекао је Бенцун.

Захвалнице се уручене и Филиповићу, Бенцуну, Лазићу, братским Културно-умјетничким друштвима из Аустрије као и другим заслужним појединцима.

У Пресбауму, Пуркерсдорфу и Тулнербаху живи више од 160 породица из Семберије и Мајевице.


За Семберија инфо - Младен Василић