РИТЕ УГЉЕВИК ЈЕ РЕСУРС КОЈИ ЈЕ ПОТРЕБАН ДРЖАВИ :: Semberija INFO ::

 

РИТЕ УГЉЕВИК ЈЕ РЕСУРС КОЈИ ЈЕ ПОТРЕБАН ДРЖАВИ


Предузеће Рудник и термоелектрана Угљевик важан је дио енергетског система Републике Српске и као таквог потребно га је додатно унапређивати и искористити огроман потенцијал који има, истакнуто је на обиљежавању славе РиТе Угљевик Светог Стефана Дечанског.
 
Поздрављајући госте, Слободан Марковић, извршни директор за опште и правне послове РиТЕ Угљевик, подсјетио је да у систему ЕРС-а, РиТЕ Угљевик учествује са 30%, односно даје трећину укупне производње електричне енергије у Српској.


 
"Без обзира на велики број непланских застоја у овој години, задржали смо лидерску позицију у производњи електричне енергије у систему Електропривреде Републике Српске, истакао је Марковић.
 
Прослави су, поред бројних званица из јавног и друштвено – политичког живота и гостију из окружења, присустовали и генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
 
Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић истакао је да је ово једна од најтежих година за угљевички гигант, али да ће упркос томе, предузеће пословати позитивно.
 
„Потребно је направити озбиљне планове за његову ревитализацију, како бисмо овај објекат имали што дуже у употреби. Ми смо израдили систем за одсумпоравање димних гасова и значајно унаприједили рад овог система. Заинтересовани су многи људи, па и Словенци који овдје имају арбитражни спор, да наставе улагање у овај пројекат и то ће бити тема наредних мјесеци. Да се виде могућности очувања постојећег погона и његове виталности, али и могућности за изградњу замјенског блока и нема разлога да се стане на тим плановима“, рекао је Петровић у Угљевику.


 
Директор Електропривреде Српске изразио је очекивање да ће управа Предузећа, заједно са радницима, радити на унапређењу рада РиТе Угљевик и у наредном периоду.
 
„Настојимо повећати плате оним радницима који стварно доприносе погонској спремности овог предузећа и да остваримо већу добит која би значила да је Влада Српске задовољна резултатима овог предузећа“, изјавио је Петровић.
 
Сви морају схватити да је енергетски развој Српске могућ уколико сви на једнак начин дају свој допринос његовом развоју, поручио је у Угљевику министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
 
„То се заснива на досљедној примјени и спровођењу политика које одређује Влада и држава и у том смислу и овај колектив ће морати бити дио те политике на још одговорнији начин. Надамо се да се технички проблеми који су се у овој години догодили неће више поновити. Ово је ресурс потребан држави, не једном граду, општини и Влада Српске ће досљедно инсистирати на примјени политика“, рекао је Ђокић.


 
Он је најавио да ће Влада повећати одговорност свих запослених у РиТе Угљевик, те додао да је увјерен да ово предузеће и у наредним годинама може да осигурава безбједност за сав електроенергетски систем у Републици Српској.

Семберија инфо