„РИТЕ УГЉЕВИК“ ИСПУЊАВА ПЛАНОВЕ ПРОИЗВОДЊЕ :: Semberija INFO ::

 

„РИТЕ УГЉЕВИК“ ИСПУЊАВА ПЛАНОВЕ ПРОИЗВОДЊЕ


У просторијама Рудника и Термоелектране Угљевик одржан је редовни годишњи састанак са представницима медија. Надлежни у компанији су искористили прилику да јавност упознају са активностима које су на пољу производње угља и електричне енергије предузимали током ове, али и плановима за наредни период.
 
- Рудник и Термоелектрана Угљевик су ову годину пословали у јако сложеним условима који су настали због актуелног стања у свијету, енергетске кризе, дивљања цијена на тржишту, поготово неких компоненти које су важне за функционисање наше компаније (нафта, мазут, резервни дијелови...). Упркос свему, ми смо задовољни резултатима које постижемо у овој години. Закључно са 21. новембром ми смо произвели 1.266 ГWх електричне енергије што је 99,27% планиране производње за ову годину. Наша термоелектрана учествује са 29% укупне производње електричне енергије у електроенергетском систему Републике Српске. Добре резултате на термоелектрани пратили су добри резултати у руднику. Закључно са 21. новембром на руднику је произведено 1.805.875 тона угља што је 104% количина које су планиране за тај период. Захваљујући доброј организацији послова, ми ћемо до краја ове године испунити све производне планове“, рекао је Слободан Марковић, в.д. Извршног директора за опште и правне послове РиТЕ Угљевик.

Термоелектрана се угљем снабдијева из властитог рудника који се налази на локалитету "Богутово Село", годишњег капацитета 1,75 милиона тона угља. Истовремено са експлоатацијом угља на овом површинском копу покренуте су процедуре за отварање новог површинског копа „Угљевик исток“ из којег ће се у годинама пред нама угљевичка термоелектрана снабдијевати угљем.

У претходних неколико година у Руднику и Термоелектрани Угљевик уложена су значајна средства за набавку нове рударске механизације те реконструкције и замјене појединих постројења термоелектране са циљем подизања погонске спремности овог објекта.


Семберија инфо - И. Гутић