ОБИЉЕЖЕНА 81 ГОДИНА ОД УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА У ДОЊОЈ ТРНОВИ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНА 81 ГОДИНА ОД УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА У ДОЊОЈ ТРНОВИ


Foto
У Доњој Трнови код Угљевика данас је обиљежена 81 година од дизања устанка против фашизма полагањем цвијећа на Спомен-обиљежју палим борцима Народноослободилачког рата /НОР/.

У костурници овог спомен-парка из Другог свјетског рата похрањени су посмртни остаци 567 погинулих бораца, а на мермерним плочама уписана су имена 3.278 палих бораца и жртава из НОР-а.

Организатори ове традиционалне манифестације су Савез удружења бораца Народносолободилачког рата /СУБНОР/ Угљевик, Градски одбор СУБНОР Бијељина, Мјесна заједница Доња Трнова и Центар за културу "Филип Вишњић" из Угљевика.

"Доња Трнова је у то вријеме била најпогоднија за дизање устанка, јер је мјесто које је имало неколико домаћина и бораца који су били познати и који су могли окупити људе око себе", рекао је предсједник угљевичког СУБНОРА Ратко Ђурковић.

Он је навео да су након дизања устанка мјештани Доње Трнове одмах остварили сарадњу са борцима из Срема.
 

"Овај споменик је окренут према Фрушкој гори, а то значи сарадња фрушкогорских и источнобосанснких партизана. На Фрушкој гори се налази сличан споменик, само је фигура мајке, која са дигнутом руком поздравља свог сина, борца из БиХ", рекао је Ђурковић.

Он је подсјетио да је на овом подручју у току Другог свјетског рата погинуло 2.225 Војвођана.
Вијенац су у име општине Угљевик положили замјеник начелника Вања Зекић и потпредсједник Скупштине општине Угљевик Драган Ђокић.

Зекићева је истакла да се окупљањем око споменика, који подсјећа на слободу, одаје почаст свима који су положили животе како би се побиједило највеће зло човјечанства - фашизам.
 

"Доња Трнова је мјесто у којем вриједи говорити о слободи", нагласила је Зекићева.



Заједно са бројним делегацијама, вијенац на спомен-обиљежје положио је и помоћник војног аташеа амбасадора Руске Федерације у БиХ Сергеј Куклев.