UGLJEVIK: OBILJEŽENO 19 GODINA OD SMRTI VOJVODE MANDE :: Semberija INFO ::

 

UGLJEVIK: OBILJEŽENO 19 GODINA OD SMRTI VOJVODE MANDE


U Ugljeviku je danas obilježeno 19 godina od smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ "Mandini lavovi" Mitra Maksimovića Mande.

Parastos je služen ispred spomen-biste vojvode Mande na platou Centra za kulturu, a vijence su položili članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji.

Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, rekao je da je njegova porodica ponosna jer srpski narod slavi lik i djelo legendarnog komandanta.

"Ove godine smo održali šesti po redu kros sa 35 učesnika rekreativaca koji su trčali od Dvorova, mjesta pogibije mog oca, do Ugljevika", naveo je Maksimović i zahvalio svima koji su prisustvovali molitvenom skupu.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da je vojvoda Mando ostavio veliki trag, te da je sve dužnosti odgovorno obavljao.

"Bio je uspješan u svemu što je radio, a kao predsjednik Boračke organizacije Ugljevika riješio je najveći broj stambenih pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u našoj opštini", podsjetio je Marinković.

On je dodao da je jedinica kojom je komandovao Mitar Maksimović Mando dala ogroman doprinos očuvanju srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja veterena "Mandini lavovi" Drago Tomić rekao je da je Ugljevik poznat i po svom legendarnom komandantu Mandi.

"Kroz jedinicu `Mandini lavovi` prošlo je oko 600 vojnika, imala je 120 ranjenih boraca, a više od 40 poginulih", rekao je Tomić.
Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba "Rudar", a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

Семберија инфо