ЖЕЛИМИР НЕШКОВИЋ, ДЕЛЕГАТ У ДОМУ НАРОДА ПС БИХ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕЛИМИР НЕШКОВИЋ, ДЕЛЕГАТ У ДОМУ НАРОДА ПС БИХ


На Општим изборима, одржаним другог октобра прошле године, Желимир Нешковић је у Изборној  јединици 6 добио 7.877 гласова на листи Српске демократске странке за Народну скупштину Републике Српске. Потом је, као приједлог матичне странке, на сједници НС РС, одржаној првог децембра 2022. године у Бањалуци, изабран за члана Дома народа Парламентарне скупштине БиХ гдје је, конституирајућом сједницом, 16. фебруара ове године, званично преузео дужност.
 
-Знамо да је парламент БиХ дводомни парламент гдје је Дом народа тај виши, горњи дом државне скупштине који је формиран тако да његови чланови, делегати представљају три конститутивна народа. Подсјетићу да доњи, Представнички дом парламента БиХ представља вољу грађана, односно држављана БиХ. Дом народа БиХ чини 15 делегата, по три из сва три конститутивна народа. Ја сам дио клуба српског народа у којем, по страначкој припадности четири делегата долазе из СНСД-а и један, односно моја маленкост, из СДС. Задужење нас пет у ДН ПС БиХ јесте да штитимо интересе свог народа и Републике Српске у оном капацитету који јој Дејтонски мировни споразум гарантује. То је задатак мене као делегата Дома народа БиХ који се у потупности поклапа са мојим политичким увјерењем и досадашњим политичким дјеловањем“, изјавио је Желимир Нешковић за „Семберија инфо“, истичући да, када су у питању опште националне теме, постоји једногласје у клубу српског народа Дома народа БиХ, док се око партикуларних политичких циљева делегати воде интересима матичних партија.
 
У актуелним политичким односима на нивоу БиХ, Српска демократска странка налази се у опозицији. Међутим, таква ситуација Нешковићу није представљала превелики проблем у дјеловању. Квалитетним приједлозима за побољшање законодавног оквира БиХ труди се олакшати живот и српског и других народа који живе у БиХ. Примјера ради, два пута је подржавао иницијативе за измјену Закона о порезу на додатну вриједност које су у Представничком дому покренуле његове колеге из СДС-а. Први пут, иницијатива се односила на укидање ПДВ-а на основне животне намирнице, храну и опрему за дјецу, сјеме и садни материјал док је друга ишла у правцу повећања прага за улазак у систем ПДВ-а са досадашњих 50 хиљада на стотину хиљада конвертибилних марака, као и да се мјесечни извјештаји пореских обвезника, умјесто до 10-ог у мјесецу Управи за индиректно опорезивање достављају посљедњег дана у мјесецу.
 
Нажалост, обје иницијативе нису добиле потребну већину гласова делегата што, према ријечима Желимира Нешковића, значи само да је изгубљена једна политичка битка и да се наставља његов рад у правцу доношења што бољих законских рјешења у Дому народа БиХ.
 
Иако је у савременим политичким релацијама неуобичајено, посебно када су у питању мале локалне заједнице, Желимир Нешковић је и након избора у државни парламент остао вјеран Лопарама. Насупрот животу делегата у Сарајеву одлучио се да остане са породицом живјети у Лопарама и радити у тамошњем Дому здравља „Др Роса Хаџивуковић“.
 
-Лопаре доживљавам онако како се родни крај мора доживљавати. Цијели свој досадашњи живот, изузев периода студија, провео сам овдје. Овдје је моја породица и група људи уз које дајем пуни допринос развоју наше локалне заједнице и свих њених људи. Тако да није било дилеме, све своје обавезе у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ ћу савјесно и на вријеме извршавати, али ћу остати на услузи својим пацијентима и свим становницима Лопара“, закључио је Нешковић.


 
Активан члан
Зеленог клуба БиХ
 
Зелени клуб БиХ основан је 2017. године и бави се питањима из области обновљивих избора енергије, климатских промјена, енергетске ефикасности и екологије. Сачињавају га парламентарци из државног и два ентитетска парламента. У овом мандату, члан Зеленог клуба БиХ је и Желимир Нешковић који, заједно са осталим колегама у првом плану има рјешавање питања Трговске горе и потенцијалног одлагалишта нуклеарног отпада у том дијелу Хрватске, те промовисање „Зелене политике“, односно мјере енергетске ефикасности. На том пољу активно сарађује са парламентарцима из Зелених клубова сусједних држава.
 
(Семберија инфо)