СРПСКО ПРОСВЈЕТНО И КУЛТУРНО ДРУШТВО „ПРОСВЈЕТА“ ЛОПАРЕ КАО ВЕЛИКА ПОРОДИЦА: Чувар културе и традиције мајевичког краја :: Semberija INFO ::

 

СРПСКО ПРОСВЈЕТНО И КУЛТУРНО ДРУШТВО „ПРОСВЈЕТА“ ЛОПАРЕ КАО ВЕЛИКА ПОРОДИЦА: Чувар културе и традиције мајевичког краја


Српско просвјетно и културно друштво ,,Просвјета“ основано је 1902. године у Сарајеву. Основала га је група истакнутих српских  интелектуалаца, међу којима је био и учитељ Вељко Чубриловић.
 
Чубриловић је за вријеме свог боравка и рада у Прибоју (1910-1914. год.) први донио идеје Просвјете у Прибој. Рад СПКД ,,Просвјета“ Лопаре обновљен је 23. јуна 1991. године, када је формиран општински одбор друштва који до данас дјелује под окриљем Главног одбора Пале. Од тада је основано низ секција, као што су секција за очување народне традиције, фолклорна, драмско-рецитаторска, ликовна секција, секција гитара и пјевање и друге. Највише чланова броји фолклорна секција која је подијељена у два ансамбла (први и дјечији). СПКД „Просвјета“ Лопаре тренутно броји око 120 чланова, од чега већину чини подмладак до 18 година.



,,Просвјета’’ Лопаре је учествовала у изради и реализацији великог броја културних пројеката у сарадњи са колегама из Градског одбора СПКД ,,Просвјета“ Бијељина, са локалним, ентитетским и државним властима као и са међународним партнерима. Неки од пројеката оснаживања културе у подмајевичком крају били су „Позоришни фестивал дијаспоре“, „Фолклором до помирења“, „Ћирилице, чедо моје!“, „Културом до заједничке будућности“, итд.
Прошле године Друштво је обиљежило јубилеј - 30 година од обнављања рада ,,Просвјете“ Лопаре.

- С обзиром да је сваки члан нашег Друштва у своје вријеме дао мање или више значајан допринос у раду ,,Просвјете’’, јако је незахвално издвојити најбољег, с обзиром да сваки члан на свој начин активно доприноси нашем раду, почев од подмлатка до пунољетних чланова. Ако постоји потреба да се неко издвоји, ја бих, а надам се да ми остали чланови нашег Друштва неће замјерити, издвојила једног човјека. Ријеч је о Стеви Јовићу. Протојереј ставрофор Стево Јовић један је од утемељивача нашег Друштва,  добротвор, члан Надзорног одбора и почасни члан СПКД „Просвјета“ Лопаре. У знак захвалности за његов немјерљив допринос, поводом обиљежавања 30 година од обнављања рада СПКД „Просвјета“ Лопаре, уручена му је Повеља за дугогодишњи рад и допринос у очувању и јачању српске просвјете, културе и духовности, као и општој афирмацији друштвеног рада и угледа Српског просвјетног и културног друштва ,,Просвјета“ Лопаре“, рекла је за портал „Семберија инфо“ Радмила Митровић, предсједник Општинског одбора СПКД ,,Просвјета“ Лопаре.

СПКД ,,Просвјета“ Лопаре је током претходне три деценије учествовало и организовало многе манифестације, као што су „Мајевичко посијело“, обиљежавање празника Цвијети, културно-умјетничког програма „Ђурђевданске свечаности“, „Дани дијаспоре“, „Козјачки сусрети“, „Дани дјечије сцене“, књижевне вечери и сл. Друштво је остварило добру сарадњу са Општином Лопаре, многим градовима, просвјетно-образовним установама, Центром за културу и информисање Лопаре, Православном црквом, културно-умјетничким друштвима, општинским и градским одборима РС, медијима и др. Друштво је гостовало у градовима широм Републике Српске,  Србије, у Швајцарској, Словенији, Хрватској одакле је понијело низ  награда и признања.
                                                        
- Захваљујући начелнику Општине Лопаре, као и подршци наше дијаспоре и људи добре воље, Друштво успијева да одржи континуитет у раду. Цјелокупан рад СПКД ,,Просвјета’’ Лопаре проводи се у духу традиције и очувања културних вриједности нашег краја, а у циљу реализације културне, јавне и просвјетне дјелатности општине Лопаре и шире“, истиче на крају разговора за ,,Семберија инфо'' предсједница Митровић.                   


Семберске новине - Семберија инфо