Лопаре :: Semberija INFO ::

 

30 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА 3. МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ - ЈУБИЛЕЈ ХЕРОЈСКЕ БОРБЕ ЗА УСПЈЕШНУ ОДБРАНУ НАРОДА


У Лопарама је данас свечано обиљежена крсна слава Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Митровдан и 30 година од формирања Треће мајевичке бригаде која је за одбрану народа и овог простора одликована највећим признањем Орденом Немањића.
 
"Поносни смо јер је иза нас велико дјело, Република Српска", рекао је предсједник општинске Борачке организације из Лопара Ристо Радић и истакао да су слава и јубилеј бригаде у знаку пијетета за 252 погинула саборца и поноса на одбрану народа и територије Српске.
 
Према његовим ријечима, Трећа мајевичка бригада Војске Републике Српске била је један од носилаца одбране на Мајевици и извршила је задатак у потпуности, није изгубила ни педаљ брањене земље, иако је против себе имала вишеструко бројнијег непријатеља.


 
Ратни командант Треће мајевичке бригаде генерал Момир Зец рекао је новинарима да је ова јединица била кичма одбране Мајевице, Семберије и Посавине и дала је велики допринос у стварању Републике Српске и одбрани ових простора, да се не понове страдања из српске историје.
 
"Заједно са другим бригадама, тамо гдје смо поставили линију 1992. године, ту смо дочекали и Дејтонски мировни споразум, сачуван је простор и народ, који је и сам заслужан јер је вјеровао у одбрану и остао је на огњиштима, није се раселио, него бранио своје", истакао је генерал Зец.
 
Он је рекао да је кроз бригаду прошло око 4.500 бораца и нагласио да су 252 погинула саборца српски мученици у борби против нових страдања народа.
 
Мајка погинулог борца Кристина Зимоњић у рату је изгубила сина Недељка, погинуо је у 21. години, неожењен, а мати каже да бол за њим с временом не пролази, него постаје тежи како она стари.
 
Начелник Лопара Радо Савић честитао је крсну славу Борачке организације и 30 година од формирања Треће мајевичке бригаде и истакао да локалне заједнице требају снажно подржавати рад борачких организација и чување успомене на Одбрамбено отаџбински рат јер, захваљујући прије свега борцима, и Лопаре данас живе у слободи у Републици Српској и имају могућност да се развијају.


 
Савић је навео да се из општинског буџета издваја 100.000 КМ годишње за рад Борачке организације, а ове године због глобане кризе и раста трошкова живота и додатних 35.000 КМ за помоћ породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида.
 
У Храму Покрова Пресвете Богродице у Лопарама служена је литургија и обављено ломљење славског колача, а испред централног споменика служен је парастос и положено цвијеће на споменик погинулим борцима из Одбрамбено отаџбинског рата.