Желимир Нешковић, предсједник локалног Удружења ,,Корени”: ,,Корени” су спона дијаспоре и матице :: Semberija INFO ::

 

Желимир Нешковић, предсједник локалног Удружења ,,Корени”: ,,Корени” су спона дијаспоре и матице


Удружење ,,Корени’’ основано је 2019. године у Новом Саду, а његови темељи засновани су на Удружењу Мајевичана у Швајцарској и Удружењу српских привредника из Швајцарске. Удружење ,,Корени” до сада је регистровано у Србији, Републици Српској, Аустрији и Швајцарској.

Предсједник локалног удружења „Корени“ у Лопарама, и члан Управног одбора кровног савеза овог Удружења на нивоу Србије и Републике Српске, Желимир Нешковић, истиче да ,,Корени” шире повезаност матице и дијспоре , дјелујући у више сфера.-,,Корени” дјелују на плану привреде, економије, традиције, културе и спорта. Ми из Лопара смо показали добар примјер када је у питању конекција Републике Србије и РС, са људима у расијању. Наше најважније Завичајно удружење јесте Удружење Мајевичана у Швајцарској, које је више пута оцијењено као најбоље Завичајно удружење Срба из БиХ”, каже Нешковић за Семберија инфо.

Нешковић истиче велики значај „Корена“ за локалну заједницу, јер како каже најважнији циљ Удружења, јесте управо јачање локалне заједнице ,као и њена промоција.
-Ми кроз мрежу наших људи и пријатеља стварамо контакте који могу бити од користи нашој локалној заједници. У многим срединама до недавно се није знало за  наше Лопаре, тако да је наш констатан циљ промоција Лопара”, каже Нешковић и истиче да је у протеклих 10 година, уз помоћ дијаспоре, у Лопарама урађено тринаест  пројеката.
-Ријеч је о привредним субјектима из области металне индустрије, погонима за израду базена, изградњи стамбених објеката и низу других фирми које су породиче, здраве фирме и које запошљавају људе у нашој средини”, наглашава Нешковић и додаје да се сваке године организује и велики број хуманитарних акција.
-Удружење Мајевичана у Швајцарској је заједно са општином Лопаре, прве своје велике акције организовало још 2010. године и оне су биле усмјерене на помоћ породицама у стању социјалне потребе, односно реконструкцију кућа и изградњу нових стамбених објеката. Помагало се и одређеним установама на подручју општине, попут Дома Здравља, коме је наш велики пријатељ и познати хуманиста Мирослав Којадиновић донирао санитетско возило и помогао у набавци ултразвучног апарата. Било је још низ активности донирања опреме Дому здравља током ковида, а уз помоћ донација, скоро у потпуности је опремљена и Ватрогасна јединица у Лопарама.
 
Од самог оснивања ,,Корени’’ обиљежавају и крсну славу, а Нешковић је изразио задовољство што су Лопаре ове године на Видовдан, биле домаћин крсне славе кровног Удружења.
-На прослави су присуствовали гости из бројних земаља Европе и свијета, а тог дана у Лопарама је одржан и завршни дан ,,Каравана културе” који је обишао 20 градова западне Европе’’, рекао је Нешковић, додајући да је за наредну годину прославу преузело чланство „Корена“ из Крагујевца.
Лопаре су крај  из ког је становништво генерацијама у назад одлазило на рад у иностранство, већином у Швајцарску, а оно што је заједничко свима њима јесте да су изузетно везани за крај из ког потичу. Често долазе у своја села у која су много уложили и желе да улажу у инфраструктуру, а многи од њих имају намјеру и да се врате.

-Ми имамо 300 пензионера, који су се вратили из иностранства. Када је ријеч о младима у дијаспори, доста њих је добро позиционирано и они за разлику од претходних генерација сада раде неке нове модерне  послове, а многи од њих размишљају и да се врате на наше просторе. Међутим, у свему томе, изузетно је важно да држава препозна дијаспору и то је један од основих циљева ,,Корена” да у свакој локалној заједници и у РС и у Србији, постоји координатор за дијаспору  који ће бити у вези са надлежним министарством.Дијаспора је потенцијал и треба је препознати, али није довољно само тражити помоћ од дијаспоре. Ова наша прича, која у Лопарама траје већ 12 година, заснована је на једном добром односу, на повјерењу, јер и дијаспора је осјетљива, нису ти људи отишли са ових простора тек тако, него су имали проблем у запошљавању, у животу, и зато наша обавеза треба да буде да их приближимо матици, јер то су наш људи”,  закључује Нешковић.     


Семберске новине - Семберија инфо - С.Николић