СНИМЉЕНА ЕМИСИЈА О ТРАДИЦИОНАЛНИМ ОБИЧАЈИМА НА МАЈЕВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

СНИМЉЕНА ЕМИСИЈА О ТРАДИЦИОНАЛНИМ ОБИЧАЈИМА НА МАЈЕВИЦИ


У Преловини на Мајевици, на имању Немање Преловца, представљени су обичаји из доба Немањића, а посебно је било атрактивно печење јагњета на начин како се то радило прије осам вијекова.

О овом несвакидашњем догађају снимљена је телевизијска емисија „Причам ти причу“ аутора Браце Бауера.

„Искористио сам прилику да испричам причу како нешто не треба да се заборави, копчајући дјецу која су насљедници српске културе и они који морају наставити традицију српског народа“, рекао је Бауер.

Он је саопштио да то није усмјерено против других људи, али има за поруку овом свијету да се тако живјело и да треба тако да живи.

„Драго ми је да сам присуствовао једном лијепом догађају гдје се чува традиција српског народа и да се оно што је некад било у древна времена може примијенити и користити квалитетно и данас у ово модерено доба“, изјавио је Радо Савић, начелник општине Лопаре, који је био учесник снимања емисије у Преловини.

Он је истакао да је спајање традиције и садашњости нешто од чега српски народ може имати користи.

Емисија „Причам ти причу“ биће емитована на бијељинској  телевизији Арена у наредној седмици. У снимању емисије су учествовали прота Зоран Илић, парох прибојски, Желимир Нешковић, директор Дома здравља Лопаре, чланови СПКД „Просвјета“ Лопаре, воденичар Анђелко Делић из Прибоја, Светислав Силе Божић, пјесник и афористичар из Семберије и други.