Брчаку седам и по година због покушаја убиства :: Semberija INFO ::

 

Брчаку седам и по година због покушаја убиства


Осман Хусејновић (34) из Брчког неправоснажно је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од седам и по година јер је прије двије године у брчанском насељу Прутаче хицима из пиштоља покушао да убије Н.А.

Њега је осудио Основни суд дистрикта по оптужници Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ за покушај убиства и неовлаштено држање оружја.

Хусејновић је оптужен да је 10. марта 2021. године, око три сата у насељу Прутаче, у непосредној близини трговачког објекта "Омер пром", из пиштоља који је нелегално посједовао, пуцао у Н.А. у намјери да га убије.

"Хусејновићу се ставља на терет да је у оштећеног, који се довезао и зауставио аутомобил код наведеног објекта, испалио два хица, од којих је један погодио оштећеног у стомак, нанијевши му тешке повреде опасне по живот", наводе из Тужилаштва.

Након тога, како се додаје, он се аутомобилом удаљио у непознатом правцу, док је оштећени превезен у брчански медицински центар.

Како се наводи у оптужници, покушају убиства претходила је краћа расправа између њих двојице, којом су наставили међусобни конфликт раније започет у Брчком.

Хусејновића је убрзо ухапсила брчанска полиција и одмах га предала Тужилаштву, које је због опасности од бјекства предложило суду да му одреди притвор.

"Након спроведене истраге, Тужилаштво је подигло оптужницу теретећи Хусејновића за кривично дјело убиство у покушају, као и за кривично дјело неовлаштена набавка, држање или продаја оружја или битних дијелова за оружје", наводе из Тужилаштва.

По одржаном главном претресу, он је пред Основним судом неправоснажно осуђен за покушај убиства на седам година, док му је за неовлаштену набавку и држање оружја утврђена појединачна затворска казна од десет мјесеци, те је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од седам година и шест мјесеци.

"На приједлог Тужилаштва, изречена му је и мјера сигурности одузимања предмета - пиштоља марке ЦЗ М-70 калибра 7,65 мм, који ће бити уништен у складу с пресудом. Једнако као и Тужилаштво, пресуду Основног суда оптужени може побијати жалбом", додају у Тужилаштву.