"WЕБ" ОТКРИО КРИМИНАЛНУ ГРУПУ КОЈА ЈЕ РОБУ ПРОДАВАЛА ПРЕКО WЕБ СХОПОВА И ПЛАТФОРМ :: Semberija INFO ::

 

"WЕБ" ОТКРИО КРИМИНАЛНУ ГРУПУ КОЈА ЈЕ РОБУ ПРОДАВАЛА ПРЕКО WЕБ СХОПОВА И ПЛАТФОРМ


Foto: Ilustracija
Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ отворило је истрагу против више особа због сумње да су преко повезаних предузећа организовала криминалну групу за увоз и незаконит промет роба.

Наиме, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи с Полицијом Брчко и МУП-ом Тузланског кантона, реализовала је акцију "WЕБ" у којој је претресла седам локација у Сарајеву, Тузли, Лукавцу и Брчком и привремено одузели предмете и пословне документације који могу послужити као докази у кривичном поступку.
Привремено је одузето око 24.800 КМ, 79.925 евра, шест рачунара, један лаптоп, као и већа количина података у дигиталном облику.

Три особе терете да су преко повезаних правних лица од 2019. до 2022. године успоставили систем увоза и незаконитог промета разних врста роба у БиХ те мањи дио робе продали на легалан начин, а већи дио илегално пласирали на тржиште кориштењем wеб схопова и интернет платформи Фацебоок и ОЛX.ба, путем већег броја креираних он-лине налога. Терете их за кривична дјела организовани криминал у вези с кривичним дјелима: пореска утаја, подношење лажне пореске пријаве, прање новца, кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа, неовлаштена употреба туђе фирме, обмана купаца и недозвољена трговина.

"Робу продату с изразито ниском продајном маржом раздуживали на два правна лица у њиховом власништву, као робу продату у малопродаји, а за евиденцију продатих артикала успостављен је систем двојног књиговодства. Све трансакције обављане су готовим новцем који је осумњиченима, директно од крајњих купаца, достављао пружалац услуге брзе поште", наводе из Тужилаштва Брчко.

Тако прибављен новац кориштен је за плаћање провизије лицима која су управљала онлине продајним платформама, плаћање интернет реклама кориштењем допуњивих банковних картица, али и за полог пазара на рачуне правних лица за приказани промет у малопродаји, док је остатак новца у готовини легализован куповином луксузних аутомобила и некретнина.

(Независне)