БРЧКО: ВЛАДА ОДРЖАЛА 75. И 76. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: ВЛАДА ОДРЖАЛА 75. И 76. РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ


На данашњем наставку 75. редовне сједнице, Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине је на приједлог Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу одобрила Смјернице за израду нацрта одлуке о успостављању и ажурирању Регистра дијаспоре Дистрикта.
 
Регистар ће бити сачињен од правних и физичких лица спремних на сарадњу по разним питањима као предуслов реализације активности из Стратегије развоја сарадње са дијаспором Брчко дистрикта БиХ 2020–2024. године и Стратегије развоја Дистрикта 2021–2027. година, а исти ће бити повезан са базом дијаспоре Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.
 
На сједници је усвојена Одлука о ограничавању марже за поједине животне намирнице и друге производе на приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу. Овом одлуком обавезују се правна и физичка лица да утврде и примјењују маржу тако да иста у велепродаји не прелази максималну висину од 6% и у малопродаји максималну висину од 8% на набавну цијену, а то се између осталог односи на пшенично брашно, шећер, кухињску со те сунцокретово уље.
 
На приједлог Одјељења за стручне и административне послове одобрене су Смјернице за израду нацрта одлуке о начину расподјеле средстава из Фонда за националне мањине.
 
Влада је уједно одржала и 76. редовну сједницу усвојивши Одлуку о одобравању Програма утрошка средстава донација за непрофитне организације из области спорта и културе на приједлог Одјељења за привредни развој, спорт и културу којим је издвојено око 380.000,00 КМ за помоћ покривања трошкова спортских и културних организација: смјештаја, организације такмичења, набавке спортске опреме и слично.
 
У сврху изградње бициклистичке стазе и шеталишта поред ријеке Саве кроз територију Брчко дистрикта БиХ у склопу имплементације пројекта „Програм интегрисаног развоја коридора ријека Сава и Дрина“ који се финансира средствима Свјетске банке, Влада је дала сагласност за донамјену коришћења главног Савског одбрамбеног насипа у насељима Крепшић и Вучиловац.