ВЛАДА НА ВАНРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ ОДОБРИЛА ПРИЈЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЈЕНИ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА НА ВАНРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ ОДОБРИЛА ПРИЈЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЈЕНИ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ


Foto
Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине на данашњој 21. ванредној сједници одобрила је Приједлог одлуке о измјени Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2022. годину гдје је буџет увећан за 37.327.763,39 КМ од чега се на увећање прихода односи 16.120.000,00 КМ, а на увећање финансирања 21.207.763,39 КМ.
 
Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић казао је да се у приједлозима Владе налази и приједлог за осигурање додатних средства за рад Полиције Брчко дистрикта БиХ у износу од око 300.000,00 КМ.
 
„Такође, имали смо и једну интервенцију која се односи на реализацију финансијског плана за Радио-новинску и издавачку установу „Радио Брчко“ и у питању је износ од непуних 100.000,00 КМ. Ту је и субвенција приватним предузећима у складу са Законом о подстицају у привреди Дистрикта 1.500.000,00 КМ, подстицај у пољопривреди по захтјевима из 2022. године 2.500.000,00 КМ. Урадићемо и једну субвенцију пољопривредним произвођачима за додатни усјев кукуруза у износу од 400.000,00 КМ, практично платићемо сјеменски кукуруз, с обзиром на то да је ова култура највише страдала током љетних суша“, казао је Кадрић.
 
Он је додао да је одређен и трансфер према ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ у износу од  1.500.000,00 КМ. „Подсјетићу да смо имали запошљавање нових љекара, с обзиром на то да смо на специјализацију послали јако пуно љекара које смо практично запослили у здравствени сектор“, нагласио је Кадрић.
 
Градоначелник је истакао и најзначајније капиталне пројекте који су планирани измјеном буџета.
 
„Тамо гдје имамо грађевинску дозволу за водоснабдјевање у сектору комуналне инфраструктуре радили смо интервенције на пројектима водоснабдјевања и издвојили смо преко милион марака. Издвојио бих веће позиције, а то су МЗ Грбавица, Доњи Рахић, Станови и Рашљани. У међувремену ћемо ријешити и све неопходне припреме за почетак изградње главног транспортног цјевовода који ће обезбиједити континуирано водоснабдјевање градске зоне. Такође, на интервенцију Одјељења за јавне послове налази се и приједлог реконструкције пута Брчко – Церик на дионици „буквичког брда“ који је у лошем стању. За ту намјену предложено је 950.000,00 КМ“, казао је Кадрић.
 
Он је истакао да је Влада из средстава које је обезбиједила за овај ребаланс планирала и пет милиона марака за наставак изградње Градског стадиона.
 
„Наш циљ је да до краја мандата ове владе потпуно затворимо финансијску конструкцију изградње Градског стадиона. Уз овај приједлог од пет милиона марака нама ће недостајати још само 4 и по милиона да бисмо у потпуности обезбиједили средства за изградњу стадиона чија динамика радова ове фазе, коју имамо преко 7 милиона марака, иде задовољавајућим темпом и очекујемо да до шестог мјесеца наредне године можемо створити услове да се настави са наредном фазом“, истакао је Кадрић.
 
Градоначелник је истакао и постојање новог пројекта који се односи на централизовану климатизацију објекта Болнице и Дома здравља као и да ће додатних средстава бити и за наставак рестаурације градских фасада и реконструкције објеката који су под културно-историјском заштитом.
 
„У плану смо да обезбиједимо и неколико расправа, односно јавне расправе које ће обезбиједити да представници грађана, цивилног сектора, удружења и други дају своје мишљење на приједлоге Владе“, казао је Кадрић.
 
Сви приједлози Владе прослиједиће се и у скупштинску процедуру гдје ће бити презентовани.