НОВА ТРАСА КРОЗ БРЧКО ОДГОВАРА СВИМА :: Semberija INFO ::

 

НОВА ТРАСА КРОЗ БРЧКО ОДГОВАРА СВИМА


БАЊАЛУКА - Рута којом ће траса аутопута од Београда до Сарајева ићи кроз Брчко дистрикт, односно даље према Републици Српској и ФБиХ, могла би бити усаглашена сутра, потврђено је за “Глас Српске”.

Представници свих нивоа власти у БиХ, односно надлежних институција и јавних предузећа на изградњи аутопута од Сарајева до Београда, озбиљније преговоре о овој дионици су започели још лани у децембру.
Иако је од тада одржано неколико састанака на којима је истицано да је та траса кроз Брчко својеврсно чвориште и од посебног интереса, договор о конкретној путањи није постигнут ни након што су сви рокови, који су најављивани као дефинитивни, пробијени у протеклим мјесецима.

Дио кроз Брчко је важан за Српску да би спојио аутопут од Раче и Бијељине ка Бањалуци, али значајна је и траса Рача - Бијељина - Тузла, и даље према Завидовићима, Жепчу и на крају Сарајеву, али је један од проблема и тај што и власти у дистрикту имају на столу неколико праваца.
У Министарству транспорта и комуникација БиХ, које је од почетка дио ове приче, потврдили су за “Глас” да има помака у преговорима надлежних у РС и ФБиХ, те да током ове седмице очекују конкретније податке. Да су ставови приближени, потврдио је за “Глас Српске” и вршилац дужности директора предузећа “Аутопутеви Републике Српске” Слободан Станаревић. Нагласио је да је разговарао са директором “Аутоцеста ФБиХ” Елмедином Володером и да очекује да ће на овај дио будућег аутопута, о којем се доста полемисало у протеклом периоду, бити коначно стављена тачка.

- Они су предложили нову трасу, која је сада између раније предложених. Ми сад радимо вредновање и мислим да ће до сриједе бити завршено. Ријеч је о својеврсном компромисном рјешењу. Ако Министарство комуникација и транспорта БиХ да сагласност, а требало би да се састанемо у сриједу, вјерујем да ћемо ићи на ту трасу која, у суштини, одговора и нама и ФБиХ - рекао је Станаревић, који је нагласио да струка, а не политика, у овом послу треба да има кључну ријеч.
Представници БиХ су у Анкари још у марту 2021. године, током састанка са делегацијом Турске, потписали споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд. Плановима је предвиђена изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, те од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је у току градња моста. Укупна вриједност посла, који дијелом финансира и Турска, износи око четири милијарде евра, а почетак радова у Србији је озваничен још у октобру 2019. у Сремској Рачи, у присуству предсједника Србије и Турске Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића.
У БиХ, с друге стране, има много више проблема и застоја, посебно у ФБиХ, док је Српска убрзала припреме за градњу аутопута који треба да је, преко Посавине и Семберије, повеже са Србијом. Тај пројекат је, у републичким документима, означен као стратешки, укупне дужине око 70 километара. Од тога дио Вукосавље - Брчко износи 32, а дионица од Брчког до Раче 38,5 километара.

Траже датум
Изградња трасе од Раче до Бијељине, као дио будуће повезнице Српске и Србије, најављена је за наредне дане, а остало је само, како је то поручио недавно премијер Српске Радован Вишковић, да буде усаглашен тачан датум са колегама с друге стране Дрине. Та дионица је дуга око 20 километара, а рок за изградњу је три године. За пројектовање и изградњу изабран је конзорцијум који чине лакташки “Интеграл инжењеринг”, “Србијааутопут” из Београда и Институт за грађевинарство “ИГ” из Бањалуке.

(Глас Српске)