ТРАСА КРОЗ БРЧКО ЈОШ НЕПОЗНАНИЦА, ДОГОВОР МОГУЋ ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА :: Semberija INFO ::

 

ТРАСА КРОЗ БРЧКО ЈОШ НЕПОЗНАНИЦА, ДОГОВОР МОГУЋ ДО КРАЈА МЈЕСЕЦА


Foto
Иако су званичници у Босни и Херцеговини још у фебруару говорили да је договор у вези са трасом ауто-пута Сарајево - Београд, а која пролази кроз Брчко, близу, до данас тај договор није постигнут, мада се у Министарству транспорта и комуникација БиХ надају да ће се то десити у наредних десет дана.

"Очекујем да у наредних десет дана 'Аутопутеви РС' и 'Аутоцесте ФБиХ' дођу са усаглашеном трасом кроз Брчко дистрикт, а која се односи на повезивање Бањалука - Брчко - Бијељина - Рача - Београд, што је дио ауто-пута који иде практично од границе Хрватске преко Брчког и Тузле на коридору 5ц и повезује се с ауто-путем од Сарајева до Београда", рекао је за "Независне новине" Војин Митровић, министар транспорта и комуникација БиХ.

Он је рекао да је задатак јавних предузећа "Аутоцесте ФБиХ" и "Аутопутеви РС" да обаве консултације и договоре усаглашавање са властима Брчко дистрикта, истовремено наглашавајући да један крак ауто-пута иде од истока према западу и везан је за Републику Српску, а други који иде од сјевера према југу би се односио на ФБиХ.

Иначе, прича о ауто-путу од Сарајева до Београда траје уназад четири године, међутим, до данас није дефинисана ни званична траса тог пројекта. Конкретно, када је ријеч о дистрикту Брчко, планирано је било да трасу кроз дистрикт дефинише Завод за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта, који је још раније властима доставио неколико варијанти трасе од којих је једна била дуга 31 километар, док су друге трасе биле много дуже, око педесетак километара. У неколико наврата званичници Босне и Херцеговине, ентитета и Брчког покушавали су договорити трасу будућег ауто-пута кроз тај град, међутим до данас тај посао није завршен иако је у фебруару ове године истакнуто да ће то бити завршено за 15 дана.

И док Брчко још не може договорити куда ће ићи та траса, радови на ауто-путу од Раче до Бијељине само што нису почели с обзиром на то да је већ изабран извођач радова који ће градити тај пројекат вриједан 258,1 милион КМ. Ова дионица ауто-пута дуга је 20 километара и повезиваће Бијељину, односно Републику Српску и Босну и Херцеговину са Србијом, која већ гради ауто-пут од Кузмина до Раче, а мост преко ријеке Саве који ће спајати два ауто-пута практично је завршен. Рок за изградњу дионице од Раче до Бијељине је три године.

"У посљедње вријеме није било разговора у вези са трасом кроз Брчко дистрикт. Ми још имамо важећи просторни план који је дефинисао да трасом садашње обилазнице иде ауто-пут и према томе у недостатку другачијег политичког договора ми сматрамо да је та дионица утврђена и да је треба положити непосредно уз трасу обилазнице", рекао је за "Независне новине" Синиша Милић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта.

Подсјећања ради, причу о градњи ауто-пута и повезивању Београда и Сарајева пласирала је Турска, гдје су чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић са Реџепом Тајипом Ердоаном пописали Споразум о изградњи ауто-пута.

"Очекивања с наше стране везана су за подршку у изградњи ауто-пута Сарајево - Београд. Ко год је сумњао у то дана, сада треба да буде сигуран да ће тај пројекат бити реализован", рекао је Додик у марту 2021. године након потписивања споразума.

Годину и по прије потписивања овог споразума полагањем камена темељца озваничен је почетак радова на том пројекту, међутим, како ствари сада стоје, све што ће у скоријој будућности бити изграђено је дио ауто-пута од Раче до Бијељине.

Планом за изградњу ауто-пута Београд - Сарајево предвиђена је изградња трасе брзе цесте од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, те изградња ауто-пута од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје се већ гради мост.

Оно што је још непознаница, а што је у суштини и најважније јесте финансирање самог пројекта с обзиром на то да је првобитно планирано да тај пројекат финансира Турска, међутим сам Митровић у једном тренутку рекао је да постоји могућност и да тај пројекат финансира једна руска државна агенција, од чега, барем засад, с обзиром на дешавања у Украјини, неће бити ништа.

(Независне)