У ВИЈЕЋНИЦИ УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ ЗА НОВОИМЕНОВАНОГ СУПЕРВИЗОРА ЗА БРЧКО ДИСТРИКТ БИХ ЏОНАТАНА МЕНУТИЈА :: Semberija INFO ::

 

У ВИЈЕЋНИЦИ УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ ЗА НОВОИМЕНОВАНОГ СУПЕРВИЗОРА ЗА БРЧКО ДИСТРИКТ БИХ ЏОНАТАНА МЕНУТИЈА


Званичници Владе и Скупштине Брчко дистрикта БиХ састали су се данас са првим замјеником Високог представника и супервизором за Брчко господином Џонатаном Менутијем поводом његове прве званичне посјете Дистрикту након именовања на поменуту функцију.

Заједно са градоначелником Брчко дистрикта БиХ Еседом Кадрићем састанку су присуствовали његов замјеник др Анто Домић, предсједник Скупштине Синиша Милић и потпредсједник Скупштине Иво Филиповић, упознавши супервизора са свим важним процесима који су се водили у претходном периоду у Брчко дистрикту БиХ.

„Обрадовани смо спознајама да ће институција супервизора наставити, са једнаком пажњом и посвећеношћу, пратити све процесе који се дешавају и добили смо подршку за реформске процесе које водимо, као и гаранције да ћемо најнепосредније сарађивати на свим важним питањима“, казао је у свом обраћању новинарима градоначелник Кадрић.

Предсједник Скупштине Синиша Милић изјавио је да се на састанку разговарало о питањима подршке разним пројектима који треба да обезбиједе напредак Дистрикта. „Ја се надам да ће нови супервизор имати разумијевања за потребу да локалне структуре власти и у наредном периоду преузимају постепено све више ингеренција и иницијатива за управљање Дистриктом, јер нам је циљ да дођемо до такве политичке атмосфере да институције власти у Брчко дистрикту БиХ преузму судбину у своје руке“, казао је Милић.

Замјеник градоначелника др Анто Домић осврнуо се на питање борбе против корупције у Брчком казавши да постоји одлучност у спровођењу исте кроз конкретне и циљане акције и дјеловања самим тим што су се у Дистрикту донијели кључни прописи у борби против корупције као и успостављање двије важне институције: Канцеларија за превенцију корупције и Комисија за утврђивање сукоба интереса.

„Ми већ дуго уз помоћ супервизора покушавамо да реализујемо статусно питање Дистрикта кроз рјешавање инвестиција у Луку, рјешавање питања моста између Брчко дистрикта БиХ и Републике Хрватске, рјешавање питања водоснабдијевања, сарадња са Свјетском банком око пројеката који су у почетној фази, као и других важних инфраструктурних питања и надам се да ће то све у коначници бити реализовано уз драгоцјену подршку супервизора за Брчко“ изјавио је Домић.

Супервизор Менути казао је да, током своје прве званичне посјете Дистрикту, користи прилику да се упозна са свим саговорницима и партнерима у Дистрикту како би чуо њихове приоритете и ставове и процијенио у којим областима постоји потреба за његовим већим ангажманом, како би заједно са својим тимом помогао представницима Дистрикта у спровођењу кључних реформи.

„Брчко дистрикт БиХ покренуо је вриједне реформе и пројекте, имају прије свега транспарентно и одговорно трошење јавних средстава, добру управу и одлучну борбу против корупције и сукоба интереса“, казао је Менути додајући да од институција Дистрикта очекује наставак рада и сарађивања у стварању заједничког напретка како би Брчко било позитиван примјер за све друге у Босни и Херцеговини.