ВЛАДА ДИСТРИКТА УСВОЈИЛА ОДЛУКУ О СТИПЕНДИРАЊУ УЧЕНИКА ДЕФИЦИТАРНИХ ЗАНИМАЊА :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА ДИСТРИКТА УСВОЈИЛА ОДЛУКУ О СТИПЕНДИРАЊУ УЧЕНИКА ДЕФИЦИТАРНИХ ЗАНИМАЊА


Foto
На 63. редовној сједници Владе Брчко дистрикта БиХ данас је на приједлог Одјељења за образовање усвојена Одлука о одобравању Програма утрошка средстава за стипендирање ученика дефицитарних занимања у Брчко дистрикту БиХ.

Зоран Булатовић, шеф Одјељења за образовање, казао је да је предвиђено стипендирање 100 ученика у дефицитарним занимањима и то са 100 КМ на мјесечном нивоу.„Позивам ученике да искористе могућност другог уписног рока за упис у средњу Техничку школу и то на три смјера: зидар-керамичар, бравар-обрађивач метала резањем и заваривач-варилац. Стипендирање је један вид стимуланса да се упишу слободна мјеста у овим смјеровима, како бисмо имали планирани број од уписаних 100 ученика за стипендирање“, казао је Булатовић, додајући да су критеријуми за добијање стипендије да ученик има пребивалиште на подручју Дистрикта и да је редован ученик смјера дефицитарног занимања.
 
Влада је, такође, усвојила приједлог Одјељења за здравство и остале услуге који се тиче одобравања Програма утрошка средстава донација за утрошак електричне енергије активним потрошачима из категорије домаћинстава за 2022. годину.
 
Сеад Шадић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге, у свом обраћању новинарима казао је да Програм обухвата новчана средства у износу од 1.605.000,00 КМ, с тим да је услов за добијање ове помоћи, због тешке економске ситуације на подручју Брчко дистрикта БиХ, активно бројило у временском периоду од 1. 1. до 31. 5. 2022. године. Ова финансијска средства неће моћи користити изабрани именовани званичници Брчко дистрикта БиХ, руководиоци јавних предузећа и свих других правних лица основаних од стране Дистрикта као и носиоци правосудних институција.


 
„Наша жеља јесте да прије свега помогнемо грађанима због тешке финансијске ситуације до које је дошло након корона вируса, али и усљед других разлога који се дешавају у нашем ширем окружењу. Имамо намјеру да омогућимо ову субвенцију активним потрошачима на подручју Дистрикта којих, према добијеним подацима од ЈП „Комунално Брчко“ има око 30.000 из категорије домаћинства“, изјавио је Шадић.
 
Уједно, на одржаној сједници Влада је усвојила Програм мјера за здравствену заштиту животиња на подручју Брчко дистрикта БиХ за 2022. годину на приједлог Одјељења за пољопривреду, шумарство и водопривреду, којим се утврђује спровођење мјера за спречавање, откривање и сузбијање заразних и паразитских болести животиња те начин финансирања у 2022. години.