БРЧКО: Влада усвојила трећи ребаланс Буџета за 2021. годину :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Влада усвојила трећи ребаланс Буџета за 2021. годину


Влада Брчко дистрикта БиХ на 14. ванредној сједници усвојила је трећи и посљедњи ребаланс Буџета за 2021. годину у укупном износу од 16.414.000 конвертибилних марака, рекао је на конференцији за медије градоначелник Есед Кадрић.

Он је подсјетио да је основни мотив израде ребаланса потреба да се капитални буџет из 2019. године остави у функцији како би се могли наставити започети пројекти и активности на реализацији тих пројеката без чекања ребаланса у наредној години чиме би се изгубило драгоцјено вријеме.

„Једини нови приход резултат је нашег рада у заједничком пројекту прекограничне сарадње са Винковцима из Републике Хрватске који ће својим средствима опремити обданиште у Дубравама. Из капиталног буџета за 2019. годину преносимо преко 14,5 милиона конвертибилних марака у 2022. годину чиме стварамо могућност да се планирани новац може утрошити у наредне три године. Преостали новац у ребалансу резултат је уштеда у 2021. години“, прецизирао је градоначелник Кадрић.

По његовим ријечима значајније уштеде остварили су у Одјељењу за здравство 795.000 КМ, у Одјељењу за комуналне послове 400.000 КМ, у Одјељењу за образовање 161.000 КМ, у Одјељењу за привреду 142.000 КМ те у Полицији 40.000 КМ.

„Ову уштеду коју смо направили у овогодишњем буџету распоредићемо тако што ћемо 185.000 марака утрошити за студентске стипендије на основу чега ће сви студенти који су аплицирали , а испуњавају услове из јавног позива, добити стипендије. Додатна средства за три програма обезбиједили смо Одјељењу за избјегла и расељена лица. Обезбијеђено је додатних 100.000 КМ за програм санације и реконструкције у рату порушених стамбених објеката за листу која је већ објављена. Износ од 100.000 КМ обезбијеђен је и за пројекат обнове индивидуалних стамбених објеката расељених лица и повратника, а 50.000 КМ предвиђено је за пројекат стамбеног збрињавања расељених лица која се желе интегрисати у локалној заједници“, истакао је градоначелник Кадрић.

Међу капиталним пројектима за које је обезбијеђен новац у овом ребалансу, градоначелник Кадрић навео је реконструкцију објекта Камерни театар у Брчко дистрикту БиХ за шта је предвиђено додатних 150.000 КМ како би се кренуло са реализацијом овог, за Брчко веома важног пројекта.

„Одјељењу за здравство у ребалансу смо обезбиједили 130.000 КМ за набавку возила за превоз дијализних пацијената те за неке друге потребе Одјељења. Вриједни истицања су захтјеви Одјељења за образовање што је Влада прихватила те смо обезбиједили по 150.000 за два нова обданишта која ћемо градити у мјесној заједници Српска Варош и Бродуша. За ове објекте приводе се крају активности на прибављању грађевинских дозвола и ускоро можемо приступити њиховој изградњи за које, да подсјетим, већ раније имамо издвојена одређена средства. У ребалансу је издвојено и 400.000 КМ за наставак изградње фискултурне сале за Пољопривредну и медицинску школу у Брчко дистрикту БиХ. Објекат је већ започет и тај новац је за реализацију сљедеће фазе“, нагласио је градоначелник Кадрић.

Међу капиталним пројектима који ће бити финансирани новцем из данас усвојеног ребаланса налази се, како је истакао градоначелник Кадрић, и наставак изградње пјешачке зоне у Брчко дистрикту БиХ.

„За пројектовање наставка радова у улици Ислахијет и дијелу улице Иве Андрића који води од Четврте основне школе до шеталишта у Пјешачкој зони издвојено је 50.000 КМ. За наставак изградње пјешачке зоне низ Коначко брдо до Савске џамије за шта већ имамо грађевинску дозволу, обезбиједили смо 200.000 КМ. Још је обезбијеђено 50.000 КМ за уређење простора за потребе борачко-инвалидске заштите припадника Војске Републике Српске у мјесној заједници Српска Варош. У ребалансу смо обезбиједили и потребна средства да се Јавно предузеће „Радио Брчко“ пререгиструје у Јавну радио-новинску установу „Радио Брчко“, изјавио је на конференцији за медије брчански градоначелник Есед Кадрић.

Он је још једном подсјетио да је ребаланс резултат преношења средстава из капиталног буџета за 2019. годину, али и да су уштеде из овогодишњег буџета квалитетно распоређене у планиране капиталне пројекте.


Влада Брчко дистрикта БиХ