Градоначелник на састанаку са УНДП-ом о реализацији пројеката утопљавања јавних објеката :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник на састанаку са УНДП-ом о реализацији пројеката утопљавања јавних објеката


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић данас је заједно са својим сарадницима у згради Вијећнице одржао састанак са замјеником резиденте представнице УНДП-а у БиХ Stephen Kinloch Pichat и његовим сарадницима на тему реализације пројеката утопљавања јавних објеката на подручју Дистрикта.

Градоначелник је нагласио да би ова инвестиција била дугорочно од велике користи за Дистрикт у смислу, како је казао, уштеде на енергији.

„Влада Дистрикта је у претходној години почела један ванредан пројекат са УНДП-ом у БиХ с опцијом да се иде у утопљавање јавних објеката и скеле су већ постављене на Градској болници и на Дому здравља. Ми смо инвестирали 500.000,00 КМ, удружена средства са УНДП-ом и пројекат иде добро. Обзиром да имамо добро позитивно искуство уложили смо додатних милион конвертибилних марака у буџету за 2021. годину и у фази смо финалних усаглашавања и идемо у поступак утопљавања зграде Владе, старе зграде Полиције, Дома културе, односно Скупштине и евентуално и објекта гдје је смјештена Дирекција за финансије. Ова инвестиција била би дугорочно од велике користи за Дистрикт у смислу уштеде на енергији, односно на новцима које ангажујемо за загријавање тих објеката током једне године“, казао је Кадрић додајући да је увјерен да ће се сарадња наставити и на реализацији сличних пројеката у другим областима.



Замјеник резиденте представнице УНДП-а у БиХ Stephen Kinloch Pichat, такође, казао је да је један од главних бенефита енергетске ефикасности уштеда.

„Један од важних елемената програма јесте управо одрживо управљање енергијом везано за климатске промјене и он је од кључне важности због смањења емисија Cо2, а самим тим се односи и на доношење конкретних промјена у животима свих људи који живе у Дистрикту. Исто тако умањење Cо2 је један допринос који БиХ треба да да у смислу националног смањења којег подржавамо и сада је то управо актуелна тема. Када је у питању Дистрикт већ постоје конкретни примјери ове наше сарадње, а такође разматрамо како можемо даље да наставимо и да проширимо сарадњу ван овога што већ сада радимо“, казао је Pichat.


Влада Брчко дитрикта БиХ