Градоначелник Кадрић: Епидемиолошка ситуација повољна, релаксиране мјере у Брчком :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Кадрић: Епидемиолошка ситуација повољна, релаксиране мјере у Брчком


Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић саопштио је данас на конференцији за медије, након 99. сједнице Штаба за заштиту и спасавање, да је епидемиолошка ситуација у Брчком повољна те изнио нове наредбе Штаба које иду у смјеру релаксације мјера.

„На болничком лијечењу на ковид одјељењима налазисе18 особа. Број прегледаних у тријажној и ковид амбуланти у року од 24 часа је мањи од 50 особа. Број заражених данас у Брчком је 5. Вакцинисано је 3.958 суграђана у складу са Планом вакцинације, што од укупно пријављених 10.000 особа износи 39%, док је број ревакцинисаних 1.085“, рекао је градоначелник Есед Кадрић.

Он је истакао да је у складу са свим наведеним подацима Штаб за заштиту и спасавање донио наредбу којом се укида забрана кретања на подручју Брчко дистрикта БиХ (полицијски час).

„Продужује се рад угоститељским објектима до 23 часа, као што је иначе дефинисано законом. Дозвољавају се и организована окупљања са музиком уживо, ди-џејевима и слично уз поштовање наредбе Штаба за заштиту и спасавање Брчко дистрикта Босне и Херцеговине о епидемиолошким препорукама за спречавање заразне болести COVID-19 током окупљања у затвореном и отвореном простору“, навео је Кадрић.

Он је додао да се дозвољавају рекреативне активности када се обављају у затвореном простору до 23.00 часа те присуство гледалаца на трибинама приликом одржавања спортских сусрета на отвореном на подручју Брчко дистрикта БиХ, уз поштOвање препорученог физичког размака од 1,5м међу посјетиоцима, односно једна особа на 2,5 м2, а да је и даље на снази наредба о обавезном ношењу заштитне маске (прекривена уста, нос и брада) у затвореним просторима.

Важна је и инфомација, истакао је градоначелник Кадрић, да је донесена наредба да се поново ставе у функцију све подручне амбуланте Јавне здравствене установе како би грађани имали лакши приступ здравственим установама и могућност за лијечење.

Он је казао да су, обзиром на релаксацију мјера, задужени Инспекторат и Полиција Брчко дистрикта БиХ да у складу у својим надлежностима врше појачану контролу поштовања мјера и наредби Штаба за заштиту и спасавање Брчко дистрикта Босне и Херцеговине у угоститељским објектима.

Градоначелник је приликом обраћања медијима навео да је Дистрикт успио потписати уговор о директној набавци 20.000 вакцина, а да је рок за испоруку 60 дана.

„Брчко дистрикт БиХ неће имати проблема у перспективи са снабдјевањем вакцина и могућношћу спровођења плана вакцинације. Цијенимо да ће нам све што уложимо у процес имунизације становништва умањити потребе за ангажовање финансијских средстава за лијечење“, закључио је градоначелник Кадрић.

Он је најавио да ће брчански Штаб за заштиту и спасавање и даље пратити епидемиолошку ситуацију те да ће, уколико буде погоршања, реаговати и посезати за непопуларним, али нужним мјерама.

„Овом приликом апелујем на све грађане Дистрикта да покажу максималну одговорност према себи и другима како се не бисмо довели у позицију да морамо поново пооштравати мјере. Најбољи лијек за све нас је да будемо савјесни и одговорни да задржимо овакво стање“, поручио је градоначелник Есед Кадрић.

Влада Брчко дистрикта БиХ