Вриједне руке малих баштована :: Semberija INFO ::

 

Вриједне руке малих баштована


Данас су у склопу пројекта „Мали баштовани“, малишани из Дневног центра за дјецу у ризику који дјелује при Центру за социјални рад Бијељина засадили зачинско биље у башти Дневног центра.

Биљана Дринић, водитељ пројекта „Мали баштовани“ у Бијељини, казала је да се пројекат „Мали баштовани“ већ другу годину за редом проводи у Бијељини, а  финансира га Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.



-Циљ овог пројекта јесте да на радионицама које организујемо учествују дјеца која живе у зградама и немају додира са природом, да изађу из свакодневнице и да  се  мало више посвете природи и биљкама.  Међутим, испоставило се да на радионице више долазе дјеца која већ имају додира са природом, те имају баште код баке и деке на селу или пак у свом дворишту, а малишани због којих је овај пројекат осмишљен мало мање долазе. Жељела бих да  дјеца која немају баке и деке на селу  мало више долазе, да нам се прикључе. Ми се трудимо да малишанима кроз игру и причу приближимо све ово, јер на тај начин они лакше уче и памте“, појаснила је Дринићева и додала да су данас заједно са малишанима из Дневног центра за дјецу у ризику у њиховој башти посадили матичњак, невен, камилицу, рузмарин, мајчину душицу...

Невена Јовановић, руководилац Дневног центра за дјецу у ризику који дјелује при Центру за социјални рад Бијељина, рекла је да су ове године по први пут у склопу пројекта „Мали баштовани“ укључена дјеца из маргинализованих породица, те да они у дворишту центру већ дуго имају башту.



- Веома нам је важно да малишани кроз радноокупациону терапију схвате колико је важна органска производња. На тај начин они уче и циклус раста и развића биљака У нашој башти имамо засађено и воће и поврће, свега по мало. Дјеца јако воле активности на отвореном и веома ми је драго што су наши малишани укључени у овај пројекат и надам се да ћемо наставити сарадњу са баштованима“, истакла је Јовановићева.



Малишани који су корисници Дневног центра за дјецу у ризику који дјелује при Центру за социјални рад Бијељина истакли су да јако воле активности на отвореном.

Семберија инфо