Танацковић: Поднијећу оставку уколико се не измире обавезе за здравствено осигурање радника :: Semberija INFO ::

 

Танацковић: Поднијећу оставку уколико се не измире обавезе за здравствено осигурање радника


В.Д. директора предузећа „Водовод и канализација“, Драгиша Танацковић рекао је да ће у случају да се до 19. јуна не обезбиједе средства и не измире обавезе како би радници остварили право на здравствену заштиту, из моралних и личних разлога дати неопозиву оставку. У саопштењу се још наводи...
 
"Упркос бројним изазовима и проблемима који су пратили пословање А.Д. Водовод и канализиција“ Бијељина, Друштво је пословну 2022. годину завршило позитивним финансијским резултатом у износу од 585.709,00 КМ нето добити, што представља изузетно побољшање имајући у виду чињеницу да је претходна пословна година завршена са негативним резултатом пословања у износу од 1.610.611,00 КМ.

Укупне обавезе Друштва на дан 31.12.2022. године су смањене за 1.826.326,00 КМ у односу на обавезе 31.12.2021. године. У току 2022. Друштво је редовно измиривало обавезе по постојећим дугорочним кредитима, закљученим репрограмима, обавезе по основу електричне енергије, као и обавезе према радницима, које укључују нето плате, регрес за коришћење годишњег одмора и друга лична примања. Међутим, у овом тренутку Друштво се суочава са изузетно озбиљним проблемом а који се тиче права радника на остваривање права на здравствену заштиту због кашњења у измирењу обавеза по основу доприноса за здравствено осигурање.
 
Наиме, ступањем на снагу Одлуке Владе Републике Српске о престанку важења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, право да здравствену заштиту имају само лица за која се редовно измирују доприноси. У овом тренутку, укупне неизмирене обавезе Друштва према Пореској управи износе око 250.000,00 КМ. Као директор Друштва, осјећам моралну обавезу према радницима предузећа, а посебно према онима који су у овом тренутку суочени са озбиљним здравственим проблемима а онемогућено им је редовно лијечење. У том смислу, одмах су предузете све могуће мјере, радници замољени на стрпљење, како би се наведени проблем што прије ријешио и измириле све доспјеле обавезе најкасније до 19. јуна текуће године. Уколико се до тад не обезбиједе средства и не измире обавезе како би радници остварили право на здравствену заштиту, ја, као директор Друштва ћу, из моралних и личних разлога дати неопозиву оставку на мјесто генералног директора А.Д. „Водовод и канализација“ Бијељина"