Предузеће “Дуван” организовало традиционални годишњи сусрет са произвођачима дувана: Понуђене веће откупне цијене за дуван у овој години :: Semberija INFO ::

 

Предузеће “Дуван” организовало традиционални годишњи сусрет са произвођачима дувана: Понуђене веће откупне цијене за дуван у овој години


Бијељински “Дуван”, већ традиционалано, сваке године почетком фебруара, организује састанак с произвођачима дувана из Семберије и Посавине. Светозар Михајловић, представник бијељинског “Дувана”, каже да су произвођачи упознати с приједлозима подстицаја које је припремило ресорно министарство, те са приједлогом цијена за откуп дувана у овој години које је припремило предузеће “Дуван”.



“Надамо се да ћемо и у овој години имати производњу дувана на нивоу прошле године. Имамо и нове произвођаче с подручја Посавине. Очекујемо да ће подстицаји за дуванаре бити дупло већи него што је то било у прошлој години. Према неким процјенама, постоји могућност да килограм дувана буде субвенционисан са једном КМ по килограму откупљеног дувана, јер је у републичком буџету предвиђено око 300.000 КМ за дуван. Очекујемо да и Аграрни гфонд града Бијељина повећа подстицај за дуван. Ми ћемо пратити дуванаре и обезбиједићемо бонус за остварени принос од 1.500 килограма по хектару, зависно од класе дувана коју добијемо. Понудили смо за прву класу откупну цијену од седам КМ, за другу шест КМ, за трећу пет КМ по килограму. За четврту класу понудили смо 3,8 КМ, док смо за пету класу понудили 2,8 КМ по килограму. То су цијене за око 43 одсто веће у односу на прошлу годину. Очекујемо да ћемо имати више од деведесет коопераната са 200 хектара засијаних  дуваном”, изјавио је Михајловић.

Произвођач  Раденко Јефтић из Средње Чађавице тридесет и три године бави се производњом дуваном. Производио је дуван на четрнаест хектара, али је смањио површине и тренутно  дуван сади на око шест хектара.



“Услови за производњу дувана су све тежи и тежи. Репроматеријали су све скупљи. Ове године “Дуван” нам нуди нешто повољнију откупну цијену за дуван прве класе 6,50 КМ по килограму, плус бонус од 50 пфенига, што би износило седам КМ по килограму. Уз све то били бисмо на некој позитивној нули. Уколико буде бољи принос и боља година за дуванаре, можда ће се нешто и зарадити. То је моја процјена за ову годину. Надамо се да ће  вјештачка ђубрива и енергенти бити нешто јефтинији него у прошлој години. Дуван сушим уз помоћ угља, тако да је то тренутно исплативије у односу на плин. Некада смо боље пролазили с овом производњом. Оптимиста сам, па, видјећемо”, каже Раденко Јефтић.

Александар Босић из Горње Слатине код Шамца каже да се десетак година он и његова породица баве производњом дувана.



 “Дуван садим на 1,5 хектара, до два дхектара. Цијене репроматеријала су знатно веће него ранијих година. Сада су нам понуђене нешто повољније цијене, од 6,50 КМ за прву класу, 5,60 КМ за другу класу и 4,70 КМ за трећу класу, плус бонус од 50, 40 и 30 пфенига по килограму. Ништа не могу говорити унапријед. Плин је значајно поскупио, као и радна снага. Ми се надамо регресу на плин, као што је обезбијеђен регрес на гориво. Колико год нам дају, пуно би нам значило”, каже Босић.

Далибор Делић, произвођач дувана из села Писари код Шамца дуван производи  на пет хектара. Каже да то није исплатива производња, међутим, другог извора за прехрањивање породице нема.



 “То нам је основна дјелатност. Очекујемо у овој години мало боље субвенције од ресорног министарства. Повећане су дневнице за сезонску радну снагу, скуп је репроматеријал. Прошла година је била лоша за нас произвођаче дувана. Ово ће бити још једна година у којој ћемо тестирати исплативост или неисплативост бављења овом производњом. Предузеће “Дуван” понудило је коректне откупне цијене. За прошлу годину “Дуван” је дао ненајављену субвенцију која нам је добро дошла. Подстицај од ресорног министарства ће нам помоћи да и ове године уђемо у производњу дувана. Откупна цијена дувана ове године биће повећана за 15 до 20 одсто, са подстицајима, док је производња дувана скупља за око 30 одсто. Нас производња по хектару кошта око 10.000 КМ. Прошле године остварио сам принос од 2.200 килограма по хектару, што није за похвалу. Ми у свему овоме не рачунамо ангажовање чланова породице и њихове дневнице у сезони. Када бисмо и то рачунали, тешко би ова производња била исплатива”, каже Далибор Делић.

Сјетва дувана почиње шестог марта, а уговарање производње  и потписивање уговора с “Дуваном” трајаће наредних мјесец дана.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић