ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022. - Кандидати за најбољег спортисту у сениорској категорији :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022. - Кандидати за најбољег спортисту у сениорској категорији


Манифестација Избор спортисте године Града Бијељина за 2022. годину улази у завршну фазу. Спортски колективи који дјелују на подручју града имали су прилику до 14. јануара предложити кандидате за које сматрају да оствареним резултатима на спортским борилиштима испуњавају критерије ове манифестације. Свечаност проглашења најбољих биће уприличена шестог фебруара у Центру за културу “Семберија” у Бијељини.

У конкуренцији за награду “Најбољи спортиста у сениорској категорији” предложен је 21 кандидат: Маја Бабић (АМКК „Жиг тим“ Дворови), Ђорђе Купусовић (БК „БН цyцлинг теам“), Ален Рахимић (БК „Радник“), Драган Дошло (ФК „Радник“), Јовица Кецман (КК „Радник БНБ“), Давор Арнаутовић (КМФ „Радник МД Схоп“), Бакир Буљугија (РК „Бијељина“), Вања Пејић (ЖРК „Радник“), Никола Дрљић и Душан Перишић (ОК „Радник“), Милкица Ђурић (ЏК „Пантер“), Лазар Марковић (КК „Шампиони“), Ана Зекић (ЖОК „Радник“), Лука Јовановић (КК „Будућност Пролаб), Николина Грбић (КК „Будућност“), Дејана Марковић (ЖФК „Радник Бумеранг“), Слађан Милошевић, Миладин Стјепановић, Младен Симић и Младен Милошевић (СК „Семберија“) и Далибор Стојановић (ШК „Светозар Глигорић“).



1.         Маја Бабић чланица је Ауто мото картинг клуба „Жиг тим“ из Дворова. 
Маја има 23 године и ове године је први пут сјела за волан професионалног тркачког аутомобила и у шест трка у ауто слалому освојила пет првих мјеста у конкуренцији дама, у конкуренцији јуниора до 24 године али и генералном пласману пошто се такмичила у сениорског конкуренцији скупа са мушким возачима. Пехаре за прва мјеста Маја је освојила на стази Букуља, стази Космај, Ириг, Раковица, те два прва мјеста у два тркачка дана на стази Ушће у Београду. Тако је освојила једно треће, једно друго и једно прво мјесто у конкуренцији јуниора (по правилнику о ауто спорту јуниори су возачи до навршене 24 године) али и високо пето, односно шесто мјесто у генералном пласману. Такође, Маја је прошле године проглашена за ауто слалом возача године у конкуренцији преко 100 возача слалома. Напомињемо да је Маја једни женски возач ауто трка са наших простора а на 18. Избору БХ возача године за 2022. (одржан 15.01.2023.) у конкуренцији жена Маја Бабић је проглашена најбољом у БиХ.



2.         Ђорђе Купусовић, члан Бициклистичког клуба „БН цyцлинг теам“. 
Ове године остварио је набољи резултат каријере. Шампион Републике Српске у друмском бициклизму и вожњи на хронометар. Вицешампион БиХ у друмском и 3. мјесто на хронометру. Учесник је трке Београд - Бањалука као возач ЦЦН Металац-Краљево као и Трке кроз Србију. Успјешна спортска каријера није омела његове планове на пољу образовања – Ђорђе је апсолвент Теолошког факултета у Београду.  



3.         Ален Рахимић, члан Боксерског клуба „Радник“. 
Током 2022. године постао је првак Босне и Херцеговине на појединачном првенству БиХ у категорији до 57 кг, затим првак Балкана у категорији до 57 кг. На Медитеранским играма у Алжиру прошле године освојио је пето мјесто а на Европском првенству у боксу, одржаном у Јерменији изборио је осму позицију у својој категорији. У екипној конкуренцији освојио је боксерску Премијер лигу БиХ са Боксерским клубом „Радник“.



4.          Драган Дошло, члан Фудбалског клуба „Радник“.
Рођен 27.10.1996. године у Сокоцу. Фудбалску каријеру је започео у ФК „Радник” Бијељина од 24.02.2010 - 24.07.2015 године, гдје је прошао све селекције клуба. Изласком из млађих селекција одлази у ФК „Звијезда 09“ у периоду од 31.07.2015. до 25.01.2016. године. Затим одлази у ФК „Младост” В. Обарска и тамо проводи кратак период своје каријере од 04.03.2016. до 05.07.2016. да би је затим наставио у Њемачкој гдје проводи период од 13.07.2016. до 06.03.2017. године. Потом се враћа у Бијељину гдје приступа ФК „Подриње” из Јање. Тамо проводи најдужи период од 10.03.2017. до 13.07.2021. године гдје својим играма и головима скреће пажњу људи из ФК„Радник” Бијељина који га 16.07.2021. године враћају у матични клуб. Крајем прошле сезоне бијељински премијерлигаш се нашао у великим проблемима који су пријетили чак гашењем клуба. Послије испадања из Премијер лиге БиХ, многи фудбалери су напустили ФК „Радник“, а Драган Дошло је остао са своја три саиграча, очекујући позитиван расплет у овом тешком и судбоносном моменту по клуб. Иако је ситуација била безизлазна није помишљао да напусти клуб - остао је вјеран плавој боји. Доласком нових људи на руководећа мјеста у клубу овај узорни спортски колектив је почео да се враћа у живот. Припреме клуба су касниле, одложене су и двије утакмице већ започетог првенства а тренер је радио са три, па са пет играча док се није сакупио бар потребан број фудбалера, без обзира на њихов квалитет који се није могао тако брзо процјенити. 
Када се напокон кренуло у такмичење, Драган Дошло је бљеснуо у свом пуном сјају носећи цијелу екипу својим ангажовањем и головима. Сама чињеница да је Радник постигао 24 гола у јесењем дијелу шампионата, а од тога је само Дошло постигао 12 голова довољно говори о његовом доприносу у протеклом периоду. Његовим головима клуб се позиционирао на високом шестом мјесту Прве лиге РС. Када се погледа кроз шта је клуб прошао у другој половини 2022. године, од потпуног слома до ове позиције мора се исказати захвалност свима који су дали допринос у спашавању клуба, а један од тих је свакако и Драган Дошло који је све то крунисао и својим головима.



5.         Јовица Кецман, члан Кошаркашког клуба „Радник БНБ". 
Кецман Јовица је као капитен екипе са КК „Радник БНБ" био један од најбољих појединаца у сениорској екипи која се у сезони 2021/2022. такмичила у Премијер лиги БиХ. Ове, 2022/2023. сезоне Кецман је ослонац и најбољи појединац Радникове младе екипе која је јесењи дио првенства завршила на челној позицији Прве кошаркашке лиге РС.



6.        Давор Арнаутовић, члан Клуба малог фудбала „Радник МД Схоп”. 
Већ неколико сезона уназад Арнаутовић је један од најбољих футсал играча у Босни и Херцеговини а од почетка ове сезоне, прави вођа бијељинског премијерлигаша. Играч који је својим талентом и залагањем на терену изборио мјесто у саставу футсал репрезентације БиХ са којом је прошле године учествовао на Европском првенству у Холандији.



7.         Бакир Буљугија, члан Рукометног клуба „Бијељина“.
Бакир Буљугија је искусни рукометаш који је за РК „Бијељина“ у протеклих пет сезона постигао преко 300 голова. Прави је лидер на терену и играч од којег млађи првотимци могу много да науче. Поред играња у првом тиму, активан је и као тренер гдје несебично преноси своје знање играчима РК „Бијељина“. Бакир Буљугија је бивши репрезентативац Босне и Херцеговине гдје је за државну селекцију наступао 40 пута. У досадашњој каријери наступао је за РК „Слобода“, РК „Коњух“, РК „Зрињски“, РК „Грачаница“, РК „Босна“, РК „Слога“ и РК „Бијељина“. У богатој рукометној каријери са РК „Босна“ из Сарајева наступао је у Лиги шампиона а са РК „Слога“ из Добоја постао је првак БиХ.



8.         Вања Пејић, чланица Женског рукометног клуба „Радник“. 
Вања је рођена 28.06.2005. године у Зворнику. Ученица је Гимназије „Филип Вишњић“ у Бијељини. Рукомет је почела тренирати 2014. године у ЖРК ''Радник'' Бијељина. Прошла је све омладинске селекције у клубу а свој први наступ за сениорску екипу забиљежила је са 13 година. У протеклој години била је најбољи стријелац екипе која се такмичи у Првој лиги Републике Српске и у просјеку је давала осам голова по утакмици. Постигнутим головима и великим залагањем, како на терену тако и ван њега дала је велики допринос што се екипа налазила у борби за прво мјесто, али ипак у посљедњем колу нису успјели савладати екипу из Рогатице и постати прваци Републике Српске. Поред ангажмана у матичном клубу забиљежила је наступе и за кадетску репрезентацију Републике Српске, два пута је позивана на камп репрезентације у Вишеграду и Требињу. Одрадила је више контролних тренинга за кадетску репрезентацију БиХ. Учествовала је и на рукометном сабору у Бања Луци 2019.године. У више наврата проглашена за најбољег играча и стријелца турнира регионалног и републичког карактера на школским такмичењима.



9.         Никола Дрљић, члан Одбојкашког клуба „Радник“.
Иако двадесетогодишњак, Никола Дрљић је један од бољих нападача у тиму ОК „Радник“. По свим параметрима спада у ред најкориснијих одбојкаша комплетне Премијер лиге БиХ. Дао је велики допринос да се титула освајача Купа РС након 20 година врати у Бијељини. Проглашен је за најбољег одбојкаша финалне утакмице Купа Републике Српске. 



10.        Душан Перишић, члан Одбојкашког клуба „Радник“.
Душан је капитен екипе ОК „Радник“ која игра одличну сезону у елитном рангу бх. одбојке. Игра на позицији техничара и прави је предводник младе екипе бијељинских одбојкаша.



11.         Милкица Ђурић, члан Џудо клуба „Пантер“.
Рођена је 2005. године у Бијељини. Репрезентативка  је Републике Српске и Босне и Херцеговине. У 2022. години је постигла сљедеће спортске резултате: бронзана медаља на Првенству Балкана за сениорке (Бугарска, 17.06.2022.), златна медаља на Првенству БиХ за сениорке (Пале, 25.09.2022.), златна медаља на Првенству РС за сениорке (Бања Лука, 26.02.2022.), сребрна медаља на Међународном турниру у Винковцима 17.10.2022. године. Учествовала је на Европском првенству за сениорке одржаном у Сарајеву 29.10.2022. године.



12.          Лазар Марковић, члан Карате клуба „Шампиони“.
Током 2022. године Лазар Марковић је остварио историјски пласман на Европско првенство за сениоре. Освојио је сребрну медаљу на Балканском првенству у Бару (новембар 2022.) као и сребрну медаљу на Свјетској лиги за младе каратисте на Кипру (мај, 2022.). У својој категорији је првак Републике Српске и Босне и Херцеговине за 2022. годину. Лазар је у 2022. години имао преко 200 званичних мечева-домаћих, међународних, првенствених, изборних и контролних. Од тога, 23 су били првенствени мечеви на првенствима РС, БиХ, Балкана и у WКФ Свјетској лиги, а од тога 21 побједа. У досадашњој каријери освојио је преко 30 домаћих и међународних карате турнира. Само са балканских првенстава је донио четири медаље: једну златну, двије сребрне и једну бронзану. Вишегодишњи је, стандардни члан карате репрезентације РС/БиХ.



13.         Ана Зекић, члан је Женског одбојкашког клуба „Радник“.
Рођена је 15. марта 2005. године у Бијељини. Члан је Градског женског одбојкашког клуба „Радник“ из Бијељине од своје десете године. Једна је од најбољих ученица у Техничкој школи. Наступа и у јуниорској и у сениорској екипи и носилац је игре клуба. Јесењи дио сезоне 2022/23. сениорска екипа ЖОК „Радник“ је завршила на другом  мјесту Прве лиге Републике Српске за шта, као носилац игре овог клуба велике заслуге има Ана Зекић.
Њене игре у ЖОК „Радник“ нису могле остати непримјећене од стране селектора репрезентације БиХ тако да је изабрана за члана сениорске селекције Босне и Херцеговине, која је 2022. године учествовала у Златној лиги Европе и изборила пласман на Европско првенство те проглашена за најуспјешнији спортски колектив у БиХ. Ана је, као члан сениорске репрезентације БиХ учествовала на три турнира у 2022. години, у Македонији (златна медаља) те у Црној Гори и Румунији. Својим залагањем служи као примјер млађим саиграчицама, и радом на тренинзима и као ученица Техничке школе. Свестрани је спортиста: поред одбојке бави се и атлетиком, кошарком и фудбалом (побједник је са својом школом на МОИ у фудбалу).



14.         Лука Јовановић, члан Кошаркашког клуба „Будућност Пролаб“. 
Рођен је 16.07.1996. године. Поникао је у КК „Будућност“ у којем је играо за све клупске селекције са којима је био првак БиХ (кадети) и три пута првак РС (пионири и кадети). Капитен је КК "Будућност Пролаб” који ову сезону наступа у елитном рангу бх. кошаркашког такмичења. Лука игра на позицији бека, и у дебитантској сезони у Првенству БиХ игра запажену улогу у тиму Будућности. Истиче се великом енергијом, упорношћу и снажним спортским духом.



15.         Николина Грбић, члан је Кошаркашког клуба „Будућност“. 
Рођена је 21.01. 2006. године у Бијељини. Ради се о веома перспективној кошаркашици која представља правог лидера женске екипе Будућности. Игра за сениорски тим који се такмичи у Првој лиги Републике Српске за жене. Зимску паузу ова је екипа дочекала на другој позицији табеле Прве лиге. Николина игра на позицији бека и истиче се борбеношћу и енергијом коју преноси на остатак екипе.



16.        Дејана Марковић, члан је Женског фудбалског клуба „Радник  ______Бумеранг“
Рођена је 21.12.2002. године. Фудбалом се активно бави осам година, а прошла, 2022. година јој је једна од најуспјешнијих у каријери. Дејана је стандардна чланица женске А репрезентације БиХ за коју је одиграла 8 утакмица у квалификацијама за Свјетско првенство и са којом је остварила историјски пласман у бараж. На клупском плану је једна од најбољих играчица ЖФК „Радник Бумеранг”.



17.       Слађан Милошевић, члана Стрељачког клуба на летеће мете „Семберија“.
У току прошле године Слађан Милошевић је освојио прво мјесто на Првенству БиХ и у КУП-у БиХ, био је члан тима који је освојило прво мјесто на државном првенству у екипној конкуренцији и екипе која је оборила државни рекорд БиХ стар 12 година. Такође, био је члан екипе која је освојила прво мјесто на КУП-у  БиХ и члан репрезентације БиХ на свјетском првенству у Осијеку (Хрватска), 



18.      Миладин Стјепановић, члан Стрељачког клуба на летеће мете „Семберија“.
У току 2022. године био је члан екипе која је освојила прво мјесто на државном првенству БиХ, екипе која је освојила прво мјесто у КУП-у  БиХ и екипе која је оборила државни рекорд стар 12 година. Био је члан репрезентације БиХ која је наступала на Медитеранским играма у Орану (Алжир) и на свјетском првенству у Осијеку (Хрватска).


 
19.      Младен Симић, члан Стрељачког клуба на летеће мете „Семберија“.
У 2022. години освојио је друго мјесто на КУП-у БиХ у појединачној конкуренцији и био члан екипе која је освојила прво мјесто на КУП-у  БиХ. Захваљујући оствареним резултатима изборио је прилику да постане члан репрезентације БиХ која је наступала на Медитеранским играма у Орану (Алжир) и на свјетском првенству у Осијеку (Хрватска).



20.      Младен Милошевић, члан Стрељачког клуба на летеће мете „Семберија“.
У 2022. години освојио је треће мјесто на државном првенству БиХ у појединачној конкуренцији.



21.       Далибор Стојановић, члан Шаховског клуба „Светозар Глигорић.
Далибор Стојановић је шаховски велемајстор и олимпијски репрезентативац БиХ. Наступа у најјачој лиги на свијету – Бундеслиги, затим Премијер лиги Србије, Премијер лиги БиХ и Првој лиги РС. У току 2022. године освојио је златне медаље на Сениорском убрзаном првенству и Сениорском брзопотезном првенству РС. На Првенству Републике Српске у стандардном шаху, у сениорској конкуренцији освојио је сребрну медаљу.


Семберија инфо - Припремио И. Гутић