ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022. - Кандидати за најперспективније младе спортисте (1. дио) :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022. - Кандидати за најперспективније младе спортисте (1. дио)


Манифестација Избор спортисте године Града Бијељина за 2022. годину улази у завршну фазу. Спортски колективи који дјелују на подручју града имали су прилику до 14. јануара предложити кандидате за које сматрају да оствареним резултатима на спортским борилиштима испуњавају критерије ове манифестације. Свечаност проглашења најбољих биће уприличена шестог фебруара у Центру за културу “Семберија” у Бијељини.

У редакцију „Семберских новина“ за категорију „Најперспективнији млади спортисти“ стигло је 37 пријава. Ема Ковач, Лазар Пајкић, Павле Ковач, Един Хамзић, Драган Сенић, Павле Илић и Лука Пајкић (АК „Атлетик“), Дуња Вукшић и Саша Спасојевић (БК „Радник“), Лазар Лазић (КК „Пантери плус“), Андреј Ачимовић (КК „Радник“), Михаило Трифковић (КМФ „Радник МД Схоп“), Фарук Ел-цхекх (РК „Бијељина“), Софија Ракић (СК „ТРБ“), Јована Трифковић (ЖРК „Радник“), Мирко Шајин и Давид Перић (ШК „Свети Георгије“)... (у току дана слиједи представљање осталих кандидата)... 



Атлетски клуб „Атлетик“ у овој категорији је предложио седам својих такмичара:
1.         Ема Ковач, рођена 15.01.2008. године у Бијељини, ученик је деветог разреда ОШ „Кнез Иво од Семберије“. На свечаности под називом „Дани атлетике“, која је у организацији Атлетског савеза Републике Српске одржана 17.12.2022. године, Ема је проглашена за најбољу атлетичарку Републике Српске за 2022. годину у категорији старијих пионира. Ема је двострука рекордерка Босне и Херцеговине и Републике Српске у дисципини трчање на 600 метара у дворани, а рекорде је оборила на међународним атлетским митинзима у Загребу у јануару и фебруару 2022. године. Такође, првак је БиХ у дисциплини 600 м у категорији дјевојчице, првак РС у дисциплини 600 метара и првак РС у кросу на 1000 метара у категорији старији пионири, вицепрвак БиХ у кросу на 2000 м у категорији дјевојчице, вицепрвак РС на 400 м и 800 м у категорији млађи јуниори, вицепрвак РС на 800 м у категорији старији јуниори и првак Војводине у дисциплини 800 метара у категорији млађи јуниори. Власник је 15 златних медаља са међународних митинга и уличних трка у БиХ и региону. Ема је у континуитету задње четири године проглашавана за најбољу атлетичарку РС и најперспективнију спортисткињу Града Бијељина и спада у групу најперспективнијих спортиста БиХ.



2.         Лазар Пајкић, рођен 28.06.2005. године у Бијељини, ученик је трећег разреда Техничке школе „Михајло Пупин“ у Бијељини. Лазар се годину дана бави атлетиком а специјалност су му бацачке дисциплине, диск и копље. Првак је Републике Српске у категорији старији јуниори у дисциплини бацање диска, а власник је бронзане медаље са Првенства Републике Српске за старије јуниоре у бацању копља. Ово је први пут у историји Бијељине да један атлетски клуб има првака РС у бацачким дисциплинама. Лазар баца и куглу. Учествовао је на више међународних такмичења на којим је постигао запажене резулате од којих се издваја четврто мјесто на дворанском, Новогодишњем митингу Партизана у Београду. 



3.         Павле Ковач, рођен 05.01.2011. године, ученик је шестог разреда ОШ „Кнез Иво од Семберије“. На свечаности под називом „Дани атлетике“ Атлетски савез Републике Српске прогласио је Павла за најбољег атлетичара Републике Српске за 2022. годину у категорији старијих цицибана. Првак је Босне и Херцеговине у дисциплинама бацање кугле и бацање вортекса у категорији старији цицибани, првак је БиХ у бацању вортекса у категорији млађи пионири, вицепрвак БиХ у бацању кугле у дворани за млађе категорије, првак Републике Српске у бацању кугле и вортекса за старије цицибане, првак РС у бацању кугле и штафети 4x100 у категорији млађи пионири. Вицепрвак РС је у штафети 4x50. Власник је више златних медаља са међународних дјечијих митинга у земљи и окружењу, а посебно би издвојили златне медаље у Зеници и Сремској Митровици, гдје је у бацању вортекса освојио златне медање са хицима преко 52 метра, што је тренутно најбољи резултат у земљама бивше Југославије.



4.         Един Хамзић, рођен 18.01.2013. године у Бијељини, ученик је четвртог разреда ОШ „Меша Селимовић“ у Јањи. На свечаности под називом „Дани атлетике“, која је одржана у организацији Атлетског савеза Републике Српске у Источном Сарајеву дана 17.12.2022. године, Един је проглашен за  најбољег атлетичара Републике Српске за 2022. годину у категорији млађи цицибани. Вицепрвак је Републике Српске у дисциплини скок удаљ у категорији млађи цицибани, вицепрвак је Републике Српске у дисциплини спринт 60 метара у категорији млађи цицибани, власник је сребрне медаље са међународног атлетског митинга у Сремској Митровици гдје је скоком у даљ од 3,60 м оборио лични рекорд и постигао најбољи овосезонски резултат у БиХ за његов узраст. Един има златну медаљу са уличних трка у Власеници и Прњавору, те сребрне медаље са атлетског цицибанског митинга у Прњавору.



5.         Драган Сенић, рођен 18.05.2009. године у Београду, категорија млађи пионир, ученик је осмог разреда ОШ „Петар Петровић Његош“ из В.Обарске. Током 2022. године, у категорији млађих пионира постао је првак Републике Српске у дисциплини 600 метара, првак Републике Српске у кросу у дисциплини 2000 метара и првак Републике Српске у дисциплини штафета 4 x100 метара. Затим, освајач је бронзане медаље на Појединачном првенству Босне и Херцеговине у кросу у дисциплини 2000 метара такође у категорији млађих пионира. Власник је великог броја медаља са међународних атлетских митинга и уличних трка у земљи и окружењу. Један је од најперспективнијих средњепругаша у БиХ. Издвојили би двије бронзане медаље са међународних атлетских митинга у дворани, са Партизановог и Звездиног митинга у Београду од децембра 2022. године.



6.         Илић Павле, рођен 16.11.2011. године у Бијељини, ученик је шестог разреда ОШ „Свети Сава“ из Бијељине. У категорији старији цицибани постао је првак Босне и Херцеговине у дисциплини спринт 200 метара, првак Републике Српске у дисциплини спринт 60 метара, првак Републике Српске у дисциплини спринт 200 метара, првак РС у дисциплини штафета 4x100 метара, вицешампион Босне и Херцеговине у дисциплини крос 1000 метара, освајач бронзане медаље на појединачном првенству РС у кросу на 600 метара. Власник је великог броја златних и сребрних медаља са атлетских митинга и уличних трка код нас и у региону, а издвојили би златне и сребрне медаље са трка у Бановићима, Прњавору, Белотићу, Новом Саду и Лесковцу.



7.         Лука Пајкић, рођен 11.03.2008. године у Бијељини, ученик је деветог разреда ОШ „Јован Дучић“ из Патковаче.  Лука је вицепрвак Босне и Херцеговине у дисциплини скок у вис, освајач бронзаних медаља са Првенства Републике Српске за старије пионире у дисциплини бацање диска и дисциплини скок у вис. Власник је мноштва медаља са међународних уличних трка из Новог Сада, Брчког, Белотића и других. Лука је дјечак који је изузетно талентован у више атлетских дисциплина што говоре његови досадашњи успјеси. У наредном периоду очекујемо да у вишебоју наш Град добије једног од најбољих вишебојаца РС и БиХ.



8.         Дуња Вукшић, члан Боксерског клуба „Радник“. 
Рођена је 20.08.2008. године. У 2022. године је остварила сљедеће резултате: сребрна медаља на кадетском првенству Европе (Ерзурум 2022), златна медаља на појединачном првенству Босне и Херцеговине и златна медаља на кадетском првенству Републике Српске. У прошлој години је проглашена за најбољу кадеткињу БиХ и за једну од најперспективнијих спортиста РС.



9.         Саша Спасојевић, члан Боксерског клуба “Радник”. 
Рођен седмог априла 2006. године. У току претходне године изборио је титулу шампиона  Босне и Херцеговине у јуниорској конкуренцији гдје је и проглашен за најбољег јуниора првенства. Саша је такође и јуниорски првак Републике Српске, гдје је проглашен за најбољег јуниора Републике за 2022. годину.



10.         Лазар Лазић, члан Карате клуба „Пантери плус“. 
Рођен је 02.11.2010. године у Бијељини. Похађа ОШ “Свети Сава“ у Бијељини. Неки од важнијих резултата у 2022. години су: бронзана медаља на Балканском првенству, Београд 2022 (борбе, -45 кг), златна медаља на Купу БиХ за дјецу, кадете и јуниоре у Модричи, златне медаље на првенствима БиХ и РС за дјецу као и прво мјесто на Регионалном првенству за дјецу. Због резултата које остварује, Лазар је претходне двије године члан карате репрезентације Босне и Херцеговине.



11.          Андреј Ачимовић, члан Кошаркашког клуба „Радник“. 
Андреј је у посљедње три године редован учесник репрезентативних окупљања у свом, али и у старијим узрастима. Био је члан и према свим показатељима игре најкориснији играч репрезентације БиХ на У16 Европском првенству које је у августу 2022. године одржано у Бугарској. Тренутно наступа за први и други тим Радника који се такмиче у Првој (КК „Радник“) односно Другој лиги (КК „Радник Спарк“) Републике Српске.



12.         Михаило Трифковић, члан Клуба малог фудбала „Радник МД Схоп”. 
Михаило Трифковић је један од носилаца У19 екипе КМФ „Радник МД Схоп" која је такмичи у Премијер футсал лиги БиХ за јуниоре, а уједно је и најмлађи првотимац сениорске екипе КМФ „Радник МД Схоп”. Својим играма је стекао статус репрезентативца БиХ за узраст У19.



13.         Фарук Ел-цхекх, члан је Рукометног клуба „Бијељина“. 
Фарук је са РК „Бијељина“ у претходном периоду освојио друго мјесто и сребрну медаљу на пионирском првенству Босне и Херцеговине. Са кадетима РК „Бијељина“ је више пута освајао медаље на завршницама првенстава омладинске лиге Републике Српске и Босне и Херцеговине. На турнирима које је играо са РК „Бијељина“ освојио је преко 20 медаља и индивидуалних признања. Поред рукомета активно тренира шах и одличан је ђак у школи.



14.         Софија Ракић, члан Стрељачког клуба „ТРБ“. 
Рођена је 2008. године и  наступа у дисциплини ваздушни пиштољ. Претходна година је била јако успјешна за младу такмичарку СК „ТРБ“. У 2022. години постала је кадетски првак БиХ, сениорски првак БиХ, првак БиХ у дисциплини МИX парови, побједник Кадетске лиге БиХ, побједник јуниорске Премијер лиге БиХ, побједник сениорске Премијер лиге БиХ, појединачни и екипни побједник КУП -а Босне и Херцеговине, кадетски првак Републике Српске, јуниорски првак Републике Српске. Софија је освојила прво мјесто на „Wалтхер Yоутх Цуп Смедерево 2022“ - дисциплина микс (међународни турнир, учествовало шест земаља и 220 такмичара) и треће мјесто у јуниорског категорији на турниру „Иштван Пољанац“ у Београду (међународни турнир, учествовало пет земаља и 130 такмичара). Поред свих наведених такмичарских успјеха Софија Ракић је у 2022. години постала државни рекордер БиХ у сениорској конкуренцији, рекордер БиХ у јуниорској конкуренцији, рекордер БиХ у кадетској конкуренцији и државни рекордер БиХ у дисциплини МИX у сениорској и јуниорској конкуреницији.



15.         Јована Трифковић, члан је Женског рукометног клуба „Радник“. 
Рођена је 06.11.2010. године у Бијељини. Ученица је ВИ разреда ОШ „Кнез Иво од Семберије“. Рукомет је почела тренирати са седам година. Члан је пионирске селекције ЖРК ''Радник''. Позивана је на окупљање пионирске репрезентације Републике Српске када су у Београду одиграле више утакмица на сусретима региона.Учествовала је и на сабору рукомета у Бања Луци, у организацији Рукометног савеза Републике Српске. У 2022. години, у Омладинској лиги Републике Српске, пионирска екипа ЖРК „Радник“ је, предвођена управо Јованом Трифковић заузела  треће мјесто и пласирала се у завршни турнир на нивоу БиХ. На многим турнирима на којима је пионирска екипа ЖРК „Радник“ учествовала Јована је проглашена за најбољег играча (Никољдански турнир у Обреновцу, Трофеј Београда, Бијељина куп...).



16.         Мирко Шајин, члан Шаховског клуба “Свети Георгије”.
Рођен је 20.05.2007. у Зворнику.Ученик првог разредаТехничке школе “Михајло Пупин” у Бијељини. Од 2014. године до данас наступао на разним шаховским турнирима у Босни и Херцеговини и другим земљама: Србији, Хрватској, Чешкој, Македонији, Словенији... Постигао запажене резултате и освојио укупно 91 медаљу и 35 пехара у наведеном периоду. До сада је учествовао на 8 републичких такмичења и постигао следеће резултате: два прва мјеста, пет других мјеста и једно треће мјесто. Протекле, 2022. године постао је првак Републике Српске у конкуренцији дјечака до 16 година а годину раније првак Републике Српске у конкуренцији дјечака до 14 година. До сада је учествовао на 6 државних такмичења и постигао запажене следеће резултате: једно прво мјесто и три трећа мјеста. Прошле године је на Првенству БиХ освојио треће мјесто у конкуренцији дјечака до 16 година. На Купу Републике Српске за кадете 2022. године освојио је треће мјесто у конкуренцији омладинаца те постао првак Републике у конкуренцији М16 година у стандард, убрзаном и брзопотезном шаху. На Балканском школском првенству („Охрид 2022“) освојио је златну медаљу у индивидуалној конкуренцији.
Поред запажених резултата у индивидуалној и клупској, остварио је значајне резултате и у школској конкуренцији. Са екипом ОШ “Свети Сава” из Бијељине, у школској 2018/2019 и 2021/2022 био је побједник Малих олимпијских игара Републике Српске у шаху. Такође, прошле године је био побједник онлајн турнира који се одржавао између дјеце из Републике Српске и Русије у организацији Шаховског савеза Републике Српске и организатора из Русије. Турнир се одржавао поводом 9. јанура, Дана Републике Српске.



17.         Давид Перић, члан Шаховског клуба ”Свети Георгије”. 
Рођен је 7. марта 2014. године у Бијељини. Одличан је ученик трећег разреда ОШ ”Кнез Иво од Семберије”. Шах је почео играти почетком 2021. године када је кренуо у школу шаха ШК "Свети Георгије”. Уз редовне тренинге и предан рад тренера Синише Елеза и Роберта Тонковића до краја године Давид од почетника постаје озбиљан шахиста. Током 2022. године одиграо је 28 шаховских турнира у Босни и Херцеговини, Србији и Хрватској и освојио 23 медаље од чега 9 златних, 9 сребрних и 5 бронзаних.
Највећи успјеси су освојено прво мјесто на 29. кадетском и омладинском првенству Републике Српске (категорија до 8 година) као и прво мјесто на 22. кадетском и јуниорском првенству Босне и Херцеговине.
Поставши првак Босне и Херцеговине стекао је право да се такмичи на европском или свјетском првенству али то није могао искористити због немогућности да отпутује на такмичења која су се одржавала у Турској и Грузији.

Семберија инфо