ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022: Кандидати за најбољу спортску екипу :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА 2022: Кандидати за најбољу спортску екипу


Манифестација Избор најбољег спортисте Града Бијељина за 2022. годину улази у завршну фазу. Спортски колективи који дјелују на подручју града имали су прилику до 14. јануара предложити кандидате за које сматрају да оствареним резултатима на спортским борилиштима испуњавају критерије ове манифестације. Свечаност проглашења најбољих биће уприличена шестог фебруара у Центру за културу “Семберија” у Бијељини.

У конкуранцији за награду за најбољу мушку и женску екупу налази се 12 тимова: КМФ „Радник МД Схоп“, БК „Радник“, ЖРК „Радник“, ОК „Радник“, ЖОК „Радник“, Теквондо клуб „Јопа“, КК „Будућност Пролаб“, ЖФК „Радник Бумеранг“, Кик-бокс клуб „Пантер“, СК „Семберија“, ШК „Светозар Глигорић“ и Теквондо клуб „Сокол“.



1.       Екипа КМФ „Радник МД Схоп” Бијељина је колектив који се у претходној години окитио титулом шампиона Републике Српске, те изборио пласман у Премијер лигу БиХ. У моменту слања своје пријеве, дијеле прво мјесто на табели Премијер лиге БиХ, са вишеструким шампионом БиХ, екипом из Мостара. Поред овог успјеха тренутно се успјешно такмиче у Купу БиХ и Купу РС, борећи се у сва три такмичења за највиши пласман.



2.       Боксерски клуб “Радник” је 15. пут узастопно постао екипни првак БиХ односно освајач Премијер лиге Босне и Херцеговине у боксу. Послије одржаних осам кола Радник је заузео прво мјесто са освојена 72 бода што је било довољно за прву позицију и освајање титуле. На појединачном сениорском првенству БиХ 2022. одржаном у Приједору, БК „Радник“ је био најуспијешнији са освојене 4 медаље, 2 златне и 2 бронзане (Ален Рахимић и Лео Цвитановић златне, Данило Симеуновић и Адин Хамзић бронзане), на јуниорском златна и сребрна (Саша Спасојевић и Тијана Петричевић) и на кадетском златна и сребрна ( Дуња Вукшић и Кристијан Вујановић).



3.       Женски рукометни клуб ''Радник'' је предложен за најбољу женску екипу у  2022. години. ЖРК „Радник“ је у протеклој години и сезони 2021/22. била врло успјешна екипа и  сениорској и у омладинским конкуренцијама. Први тим је до посљедњег кола дијелио прво мјесто на табели са екипом из Рогатице. Међутим, у посљедњем колу које је одлучивало првака у директном дуелу нису успјели да савладају искуснију екипу из Рогатице и пласирају се у Премијер лигу БиХ. 



4.       Одбојкашки клуб „Радник“ је актуелни освајач Купа Републике Српске. Полуфиналисти су Купа БиХ, другопласирана екипа на полусезони у Премијер лиги БиХ. Једна од најуспјешнијих сезона клуба који се налази у серији од осам (до момента слања пријаве) узастопних побједа у првенству, освајач Купа РС без изгубљене утакмице. 



5.       Женски одбојкашки клуб „Радник“ (приједлог ЖОК Радник и ОК Радник).

ЖОК „Радник“ је члан  Прве лиге Републике Српске који на крају 2022. године заузима друго мјесто на табели, са шансама да у наставку такмичења избори поновни повратак у Премијер лигу БиХ гдје је екипа до прије неколико година била члан 12 узастопних сезона. Клуб броји 170-200 чланова, дјевојака узраста од седам до 25 година. У свом саставу има све селекције: пионирке, кадеткиње, јуниорке, сениорке и дјевојчице од 13 година као предпионирке, односно „школу одбојке“. Под руководством дипломираних тренера одбојке: Борка Мићића, Мирослава Мићића и Соње Милићевић све селекције функционишу успјешно и  постижу завидне резултате. У такмичарској сезони 2022/23. сениорке су у јесењем дијелу првенства заузеле другу позицију на табели Прве лиге Републике Српске са реалним изгледима да се у наставку првенства укључе у борбу за титулу првака. Треба напоменути да је у полусезони од једнаест одиграних, екипа изгубила само двије утакмице.
Клуб је лидер спортског понашања међу више од 50 клубова у Републици Српској и налази се на првој позицији у овој такмичарској сезони, што показује да је клуб израстао у примјеран колектив - и такмичарски, резултатски и спортским понашањем.



6.       Теквондо клуб „Јопа“ је основан 2007. године и данас је један од репрезентативних теквондо клубова у РС и БиХ са значајним оствареним успјесима на републичким, државним и  међународним такмичењима. Теквондо клуб „Јопа“ прошле је године навршио 15 година рада на територији града Бијељине. За то вријеме кроз клуб је прошло око 1500 дјеце свих узраста од пионира, кадета,  јуниора и сениора како у мушкој тако и у женској конкуренцији. Клуб је изњедрио 15 мајстора црног појаса од 1 до 3 ДАНА који су признати у цијелом свјету. Прошла, 2022. година је била веома успјешна за овај клуб. Током године су учествовали на 13 такмичења и освојили преко 100 медаља и осам пехара. Такмичари Теквондо клуба „Јопа“ су задње четири године вицепрваци Републике Српске у свеукупном пласману. Теквондо клуб „Јопа“ је за 15 година постојања клуба организовао 14 такмичења од тога четири пута првенство Републике Српске у свим категоријама, пет пута првенство Босне и Херцеговине у свим категоријама и пет пута међународне турнире у свим категоријама.



7.       Кошаркашки клуб „Будућност Пролаб“.

Сениорски погон КК „Будућност Пролаб“ у сезони 2021/22. освојио је Прву лигу Републике Српске остваривши највећи успјех у својој историји. Утакмице плеј офа Прве лиге остаће у сјећању по квалитетној кошарци, често неизвјесним завршницама и пуним дворанама. Иако су дебитатни у Првенству БиХ бијељински кошаркаши нису обрукали ни себе ни град из којег потичу. КК „Будућност Пролаб“ се након (у моменту слања пријаве) одиграних 11 кола у елитном рангу бх. кошарке налази на високој трећој позицији на табели са остварених осам побједа и три пораза. У Купу РС су се након побједа над екипама из Зворника и Модриче, пласирали у полуфинале Купа.



8.       Женски фудбалски клуб „Радник Бумеранг” 

ЖФК „Радник Бумеранг“  је стандардни члан женске Премијер лиге БиХ од њеног оснивања 2012. године. У претходној такмичарској сезони су оправдали епитет и статус друге женске екипе у БиХ. У Куп-у БиХ су играли полуфинале, а Куп РС је био отказан. Оно чиме се највише поносе у претходној години су резултати њихових млађих селекција. Кадеткиње су биле шампионке БиХ, а тренутно су прве послије завршене полусезоне. Такође, пионирке ЖФК „Радник Бумеранг“  које су укључене у лигу на нивоу БиХ тренутно су на водећој позицији.
У 2022. години 20 дјевојчица из овог клуба је добило позив за наступ у свим репрезентативним селекцијама БиХ, док је пет дјевојчица са Градског стадиона у Бијељини учествовало на Европском првенству за кадеткиње које се у мају 2022. године играло у нашој земљи.



9.       Кик-бокс клуб „Пантер“

Кик-бокс клуб „Пантер“ је члан Кик-бокс савеза Републике Српске, Кик-бокс савеза Босне и Херцеговине и Свјетске организације кик-бокс савеза (WАКО). Клуб има 50 активних чланова и то: 10 пионира, 15 кадета, 10 јуниора и 15 сениора. Чланови клуба се такмиче у мушкој и женској конкуренцији.
Кик-бокс клуб „Пантер“ Бијељина је у 2022. години остварио сљедеће резултате: златна медаља за Емира Тихића на Првенству Босне и Херцеговине у К1 за јуниоре (Зеница,  19.03.2022.), златна медаља за Емира Тихића на Првенству Босне и Херцеговине у лоу кицк за јуниоре на коме је проглашен за најбољег кик-боксера БиХ у јуниорској конкуренцији, (Коњиц, 21.05.2022.), златна медаља за Емира Тихића на Првенству Републике Српске у лоу кицк за јуниоре (Источно Сарајево, 28.05.2022.), бронзана медаља за Емира Тихића на Балканском првенству у лоу кицк за јуниоре (Краљево, од 24. до 26.06.2022.), златна медаља за Емира Тихића на Интернационалном купу „БАЛКАН ОПЕН 2022“ у кик-боксу за јуниоре (Тешањ, 14-15.10.2022.). На ревијалном мечу 2022. године у Зеници Емир Тихић је проглашен за најперспективнијег  кик-боксера у јуниорској конкуренцији у Босни и Херцеговини у 2022. години. Јасмин Рамић је освојио златну медаљу на Првенству Босне и Херцеговине у лоу кицк за сениоре (Коњиц, 21.05.2022.).
Такмичари овог клуба су на Првенству Босне и Херцеговине у кик-боксу које је одржано у Зеници 19.03.2022. године освојили четири златне и двије сребрне медаље а на Првенству Републике Српске, које је одржано 28.05.2022. године у Источном Сарајеву  освојили су пет златних, двије сребрне и једну бронзану медаљу. 
На крају прошле године, Кик-бокс савез Босне и Херцеговине је за најбољег тренера и судију у категорији ринговне дисциплине за 2022. годину прогласио тренера Кик-бокс клуба „Пантер“ Димитрија Јовановића.



10.       Стрељаки клуб за летеће мете „Семберија“ 

Стријелци овог клуба су у спортској 2022. години на нивоу Републике Српске и БиХ освојили све што се могло освојити у свим категоријама (сениорској и јуниорској, екипно и појединачно) и достојно представљали БиХ на Медитеранским играма и Свјетском првенству. Такмичари овог клуба су освојили екипна и појединачна прва мјеста на Првенству БиХ, (сениори) а затим екипна и појединачна прва мјеста у КУП-у БиХ, (сениори). Сениорски тим је оборио  екипни државни рекорд БиХ стар 12 година. Јуниори су освојили прва три мјеста у појединачној конкуренцији на Првенству БиХ и прва два мјеста на КУП-у БиХ.



11.       Шаховски клуб „Светозар Глигорић“.

Шаховски клуб „Светозар Глигорић“ имао је веома успјешну такмичарску, 2022. годину. На кадетским првенствима РС и БиХ освојили су девет медаља (пет златних, три сребрне и једну бронзану). На првој сениорској лиги РС женска екипа је освојила златну медаљу. На купу РС сениорке су освојиле бронзу, омладинци бронзу а кадети злато. На Међународном турниру „Пантелино 2022“ кадети овог клуба су освојили прво мјесто и златну медаљу док су на истом турниру двије екипе кадеткиња освојиле прва два мјеста. Као резултат континуираних успјеха, кадети ШК „Светозар Глигорић су у 2022. години учествовали на Европском првенству у Анталији и Свјетском првенству у Румунији.



12.       Теквондо клуб „Сокол“ (јуниорска екипа)

Током 2022. године јуниори овог клуба су постизали сљедеће резултате: На Балканском првенству јуниори Алмир Мујић и Славиша Симеуновић су освојили бронзане медаље. На турниру у Панчеву ”КОЛОСЕУМ ОПЕН”, освојен је пехар за прво мјесто у јуниорској конкуренцији док је исти резултат поновљен и на турниру у Београду ”Елит Опен” (бодовни турнир за репрезентацију Србије за јуниоре) гдје је јуниорска екипа ТКД „Сокол“ освојила прво мјесто, с тим да је њихов такмичар Славиша Симеуновић проглашен за најбољег јуниора турнира. На турниру у Београду ”Империум ОПЕН” јуниори су освојили сребрну медаљу. Јуниори Теквондо клуба „Сокол“ су на Првенству БИХ освојили друго мјесто у екипној конкуренцији а на Првенству РС, у истој конкуренцији, освојили су прво мјесто и златну медаљу.

Семберија инфо