Испунили смо обећања дата пољопривредницима :: Semberija INFO ::

 

Испунили смо обећања дата пољопривредницима


Након прошлогодишњег састанка који смо у Бијељини одржали у вријеме жетве и када смо договорили да усвојимо неке политике у области аграра, имали смо захтјев да се аграрни буџет повећа са тадашњих 70 на 150 милиона КМ. Ми смо аграрни буџет у међувремену повећали на 180 милиона КМ, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик након данашњег састанка на којем је учествовало више од двије стотине пољопривредних произвођача из Семберије у бијељинском хотелу „Дрина“.

„Пољопривредници су тражили повећање подстицаја на пшеницу на 500 КМ и тај захтјев је испуњен. Тренутно радимо на финализацији Правилника за расподјелу подстицаја у пољопривреди. Министар Минић и његови сарадници су ту да разговарају о детаљима са пољопривредницима. У питању су системска рјешења и ми не можемо на оваквим састанцима рјешавати појединачне проблеме. Желимо да помогнемо свима, али на један системски начин. Република Српска, у оквиру плана за сјетву и жетву, жели да обезбиједи довољно хране, млијека, меса и житарица за редовно снабдијевање нашег тржишта. Проблем хране биће проблематизован у наредним временима, тако да сви на својим индивидуалним газдинствима треба да произведу што више за своје потребе, али и за тржиште“, изјавио је Додик, истакавши да ће пољопривредни произвођачи добити и „плави“ дизел, те да је за прољећну сјетву обезбијеђено довољно вјештачког ђубрива.

„Са дистрбутерима ђубрива договарамо одрживу цијену која неће угрозити пољопривредну производњу. Ми смо обећали и испунили обећање Аграрном фонду Бијељина о издвајању три милиона КМ из компензационог фонда за пројекте руралног развоја. То није био изборни трик и људи су задовољни оним што је урађено на терену.

Дозначићемо бијељинском Аграрном фонду још два милиона КМ из Компензационог фонда за реализацију пројеката везаних за рурални развој“, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, након састанка са пољопривредницима, изјавио је да је ово био користан и квалитетан састанак, јер Правилник о подстицајима у пољопривреди треба да буде резултат договора са пољопривредним произвођачима.

„Сложили смо се у једној ствари, а то је да је више од 95 одсто захтјева пољопривредника, када је у питању Правилник о расподјели подстицаја, узето у обзир. Неке ствари ћемо поправити и прилагодити актуелном тренутку. Жељели смо да постигнемо што бољи ефекат, када је у питању расподјела аграрног буџета. Захтјеви које смо данас чули изузетно су реални и конкретни. Желимо да се прољећни сјетвени циклус добро припреми и реализује. Чули смо пуно корисних приједлога од пољопривредника. Сви смо овдје на истом задатку и у овим изузетно тешким временима изузетно је важно да на овом нивоу размијенимо и усагласимо приједлоге и мишљења. Основни циљ  Владе РС и овог министарства је обезбјеђење континуитета и сигурности у производњи хране и ми на томе истрајавамо“, нагласио је министар Саво Минић.



Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије подсјетио је да ће ратари добити 500 КМ по хектару за пшеницу, да ће мљекари добити 30, умјесто досадашњих 25 пфенига по литру испорученог млијека, плус 200 КМ по музном грлу, нагласивши да је било проблема око реализације капиталних улагања и да ће се аномалије исправити.

Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина изразио је задовољство чињеницом да се на оваквим састанцима рјешавају конкретна питања, као што је Правилник о подстицајима у пољопривреди, који је од животне важности за велики број пољопривредних произвођача.

„У принципу, на једном састанку се не могу ријешити сви проблеми, али је добро да се чују конкретни приједлози и мишљења. Људи очекују конкретна рјешења у пракси.  Ми смо у прошлој години подијелили 2,7 милиона КМ на име подстицаја за 3.000 произвођача, док смо прије двије године стартовали са милион КМ и 1.100 пољопривредних произвођача. То је основно мјерило које говори о нечијем раду. У Бијељини смо имали најбољу откупну цијену пшенице која је изашла на око 80 пфенига по килограму са подстицајима. Успјешно смо реализовали  пројекат руралног развоја, јер смо асфалтирали 58 макадамских путева, укупне дужине 18 километара. Поставили смо и 407 нових сијаличних мјеста са савременим ЛЕД сијалицама у Семберији. То је наишло на опште одобравање, а предсједник Додик је обећао још два милиона КМ за рурални развој из Компензационог фонда “, изјавио је Златан Лазаревић.

Семберија инфо