ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРЕВЕНЦИЈА КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ


О карциному грлића материце, не треба размишљати само у Европској недељи борбе против карцинома грлића материце, него свим данима у години, на што ми из Дома здравља константно апелујемо, јер уколико се на вријеме открије, изљечив је преко 95 посто”, нагласио је др Бојан  Стевић, начелник Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије. Он такође истиче да женска популација треба најмање једном годишње да обави превентивни гинеколошки преглед.

-Тај преглед подразумијева узимање бриса на Папаниколау, што је безболно, затим, брисеве, укључујући и ХПВ типизацију, јер то је један од основних фактора, односно главних фактора у настанку карцинома грлића материце, те колпоскопију, односно, микроскопски преглед”, појаснио је др Стевић. Он је нагласио да је карцином грлића материце, по статистичким подацима, убица број два, тачније одмах иза карцинома дојке.
-Према статистичким подацима од прошле године, у Србији сваки дан двије жене премину од посљедица карцинома грлића материце, а новообољелих је око 1. 000. Статистички подаци и за Републику Српску, односно, БиХ, отприлике су исти. Морам истаћи да из године у годину, апели на превенцији, доводе до буђења свијести потребе редовних прегледа”, рекао је др Стевић уз похвалу менаџменту Дома здравља и Амбуланти  за специјалистичке консултације из гинекологије, јер су током прошле године, поред редовног рада у Амбуланти, урадили и 380 превентивних Папа брисева на терену, гдје су обишли 18 секторских амбуланти.

.
-Сваке године смо присутни и на терену, како бисмо анимирали наше суграђанке да воде рачуна о свом здрављу, а у Амбуланти  за специјалистичке консултације из гинекологије смо током прошле године урадили око 3. 200 Папа брисева, око 600 колпоскопских прегледа на дигиталном колпоскопу који је један од најсавременијих у Европи.

Преглед је безболан и траје три минуте, а након тога се детектује да ли постоје сумњиве промјене које захтијевају даљи третман”, рекао је др Стевић. Поред ових превентивних прегледа, урађено је и преко 300 ултразвучних прегледа мале карлице у циљу превенције карцинома тијела материце и јајника.

-Од значајног броја урађених превентивних прегледа, око 10 посто су били патолошки налази Папа брисева, а они су даље третирани по медицинском протоколу. Ми ћемо и ове године максимано радити на превенцији, на едукацији становништва, јер превенција здравља је основа будућности”, рекао је др Стевић. Он је додао да ове године треба да почне и вакцинација ХПВ вакцином, која је је већ почела у Србији.

-Значајно је истаћи да ће се дјевојчице од девет до 13 година моћи вакцинисати, јер на тај начин се штите од ХПВ вирусне инфекције. До сада је у свијету дато 500 милиона доза ХПВ вакцине,  а нису забиљежени нежељени ефекти”, рекао је др Стевић и нагласио да се за колпоскопију могу јавити и суграђанке које нису регистроване у Дому здравља, а о темину се могу информисати телефонским позивом или доласком у Амбуланту за специјалистичке консултације из гинекологије.