КРАГУЈЕВАЦ И БИЈЕЉИНА ОТВАРАЈУ САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ :: Semberija INFO ::

 

КРАГУЈЕВАЦ И БИЈЕЉИНА ОТВАРАЈУ САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ДЈЕЧИЈЕ ЗАШТИТЕ


Делегација Града Бијељина на челу са градоначелником Љубишом Петровићем, боравила је данас у Крагујевцу, како би се упознала са искуствима овог града у области унапређења социјалне заштите дјеце и младих, али и другим областима важних за локалну заједницу.

Поред посјете Градској управи и разговора са градоначелником Николом Дашићем и чланицом Градског вијећа задуженом за здравствену и социјалну заштиту др Горданом Дамњановић, делегација Бијељине је посјетила Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“.



У Бијељини је изражен проблем дјечијег просјачења, односно, злоупотребе дјеце у ове сврхе, па је оснивање Дневног центра за дјецу у ризику, који треба да прерасте у Прихватилиште, препознато као могућност за рјешење тог проблема.

- Ми смо предузели прве кораке ка оснивању Прихватилишта за дјецу у ризику, а Град Крагујевац као примјер добре праксе нам је пружио могућност да са нама подијели дугогодишњи посвећени рад и искуство у рјешавању захтjевног и изазовног задатка који је пред нама. Сигуран сам да ћемо овдашња искуства, од изградње функционалног објекта, па до примјене законских регулатива моћи примијенити у Бијељини, јер нам је циљ унапређење бриге о дjеци чија су права угрожена због небриге или злоупотребе од стране породице и других чинилаца друштва - истакао је градоначелник Петровић након разговора у Градској управи и Центру „Кнегиња Љубица“, додавши да су отворене многе друге теме у којима је могуће отпочети и развијати сарадњу, прије свега екологија и заштита животне средине.



Градоначелник Петровић је подсјетио и да Бијељина већ има несебичну подршку  Републике Србије у области унапређења услова за школовање и развој младих, али и у изградњи ифраструктуре, прије свега, новог моста у Рачи и крака ауто-пута од Раче до Бијељине.

Градоначелник Крагујевца је такође изразио отвореност за сарадњу и размјену искустава између два града.

- Размену искустава и знања примењујемо и са другим градовима, јер су се увек показали као добра пракса и модел пословања. Град Крагујевац и Градска управа за друштвене делатности изаћи ће у сусрет и помоћи у свим сегментима у креирању тако захтевног и одговорног система јер су у питању осетљиве друштвене категорије - најавио је градоначелник Дашић, а посјету делегације из Бијељине оцијенио као успјешну и додао да постоји могућност развијања сарадње и у другим областима.



Др Горана Дамњановић је навела да Центар за развој услуга социјалне заштите „Кнегиња Љубица“ постоји од 2011. године и да има 17 лиценцираних услуга у области социјалне заштите.

- Систем у Републици Српској и код нас није исти али им стојимо на располагању за преузимање модела по којем функционише Центар ‘’Кнегиња Љубица’’ – рекла је др Дамњановић.