Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“: „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“ :: Semberija INFO ::

 

Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“: „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“


Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ из Бијељине, организовало је стручно предавање и дискусију на тему „Оправданост и сигурност HPV вакцине за дјецу“ у Културно музејском центру Епархије зворничко-тузланске. Циљ предавања је да се информишу родитељи и јавност о свим превентивним видовима заштите здравља дјеце, са аспекта доступних медицинских и других стручних информација, од стране стручних и квалификованих медицинских радника који имају богато искуство у свом раду. Клинички фармаколог професор др Виолета Станимировић и члан УГ „Лекари и родитељи За науку и етику“ из Београда, истакла је да родитељи треба да имају праве информације о вакцинисању дјеце.



-Моја основна порука је да се читају упутства, посебно упозорења и нежељена дејства. Родитељи који одлуче да вакцинишу дете, увек треба да питају лекара, а лекар мора бити обавештен о свим могућим добрим ефектима, али и о безбедној примени вакцина“, рекла је проф. др Станимировић. Став професора патогизиологије  др Драге Ђорђевића је да, када је ријеч о вакцинама против ковида, „децу не да не би требали, него ни смели вакцинисати“.

-Вакцинисање против корона вируса, везано је за одрасле, а за децу никако. Одрасли имају право на избор, а родитељи би требало да знају да ли би требали или не, вакцинисати децу против овог вируса.  Моје мишљење је да се не сме из неколико разлога, прво, деца оболевају од овог вируса у малом проценту, друго, уколико оболе, то прође са лаком клиничком сликом без посебних посљедица и већином без хоспитализације“, рекао је проф. др Ђорђевић и нагласио да „од 0 до 18 година, нико не би смео да се вакцинише против ковида 19“. Стручно предавање је организовано поводом годишњице Међународног дана дјечјих права и поводом годишњице од потписивања меморандума о сарадњи између два братска удружења, УГ „Родитељи ЗА права дјеце“ у сарадњи са УГ „Лекари и родитељи за науку и етику“ из Србије. Како је наведено у позивном писму, повод за организовање предавања је пракса у земљама окружења које путем школа позивају родитеље да вакцинишу дјецу основношколског узраста овом вакцином, без давања информација о безбједности ове вакцине за дјецу.



-Сваки родитељ сноси одговорност за здравље и васпитање свог дјетета. Да би родитељи могли да донесу одлуку која је у најбољем интересу дјетета, потребне су им тачне, поуздане и стручне информације од медицинских радника који се руководе како моралним и етичким принципима од којих је најважнији primum non nocere „примарно је не нашкодити“, такође је наведено у позивном писму које је за Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ потписала  мр Јелена Сарафијан предсједник Удружења.

Семберија инфо